Investitorii privati din energie fac coada la Transelectrica. Cine termina insa investitiile?

Autor: Roxana Petrescu 13.10.2009

Enel, E.ON, CEZ, Iberdrola, Petrom sunt doar cativa dintre investitorii care au demarat proiecte de producere a energiei, in analiza Transelectrica fiind acum investitii cu o capacitate de circa 28.000 MW (cat 70 de reactoare nucleare de la Cernavoda), cu o valoare de peste 30 de miliarde de euro.

Cele mai cautate judete sunt Constanta, Tulcea, Vaslui, Galati sau Iasi, iar majoritatea investitiilor se refera la proiecte eoliene. In total, este vorba despre proiecte care depasesc chiar capacitatea instalata a unitatilor de producere a energiei existente acum pe piata, potrivit datelor Transelectrica. Capacitatea de peste 28.000 MW ar putea fi atinsa prin realizarea celor 127 de proiecte prezentate de Transelectrica intr-un plan de perspectiva al retelei de transport al energiei electrice pentru perioada 2008-2012.

"Lista proiectelor pe care noi le-am luat in calcul cuprinde acele investitii care au finalizate studiile de solutie pentru racordarea la retea. Aceste studii de solutie reprezinta analizele facute de investitor pentru a vedea daca investitia mai are loc in retea si ce solutie propune pentru racordarea acestei investitii la retea. Studiul de solutie nu presupune existenta unui aviz tehnic de racordare, ci este un simplu pas pentru obtinerea acestui aviz. Este unul dintre multele documente necesare pentru a fi realizata o investitie in productia de energie", explica Dan Preotescu, director de planificare retea din cadrul Transelectrica. In ciuda acestor intentii de miliarde de euro care vizeaza instalarea unor capacitati noi de producere a energiei electrice, foarte multe proiecte au sanse sa ramana doar pe hartie.

Astfel, insasi Transelectrica nu crede ca pana in 2012 vor fi pusi in functiune mai mult de 1.500 MW in centrale eoliene, pana in 2017 capacitatea acestora urmand sa ajunga la aproximativ 3.000 MW. Practic, Transelectrica spune prin aceste date ca doar 15% din proiectele anuntate, care sunt de peste 20.000 MW, vor fi puse pe picioare pana in 2017.

Sunt mai multi factori care stau in calea realizarii acestor proiecte. Printre acestia se numara accesul greu la finantare, dar si costurile foarte ridicate pe care un astfel de proiect le presupune, tinand cont de faptul ca investitia intr-un MW de capacitate eoliana costa intre 1,2 - 1,5 mil. euro. La acest factor se mai adauga si birocratia excesiva care insoteste realizarea acestor proiecte.

Printre companiile care figureaza in listele Transelectrica se numara CEZ, E.ON Moldova cu proiecte de 150 MW localizate in judetele Iasi si Vaslui, Enel cu 270 MW localizati in Tulcea sau Iberdrola (Spania) cu peste 1.500 MW in judetul Constanta. Majoritatea acestor investitori straini au demarat proiectele, cel mai avansat fiind parcul eolian de 600 MW pe care cehii de la CEZ il construiesc in Dobrogea.

Bucurestiul va consuma de 2 ori mai multa energie

Desi anul acesta va aduce cel mai probabil o reducere de circa 10% a consumului de energie, estimarile Transelectrica pe termen lung iau in calcul o crestere de circa 3,2% anual pana in 2017, cele mai bune evolutii urmand sa fie inregistrate in Bucuresti, dar si in Dobrogea, locul unde au fost anuntate cele mai multe proiecte de producere a energiei electrice.

"In Bucuresti, cresterea consumului de energie are o rata mult peste media pe tara. S-au inregistrat cresteri ale consumului de 8% in 2006 fata de 2005, 18% in 2007 fata de 2006, iar Enel Distributie Muntenia Sud prognozeaza o crestere fata de 2006 de 87% in 2012 si 115% in 2017", spun reprezentantii Transelectrica. Enel a preluat anul trecut pachetul majoritar de actiuni in cadrul Electrica Muntenia Sud, compania care asigura alimentarea cu energie electrica a Capitalei.

In zona Constanta, se prognozeaza o crestere fata de 2006 de 52% in 2012 si de 85% in 2017, potrivit datelor Transelectrica.