Analistii catre investitori: Intoarceti-va pe bursele emergente!

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 13.10.2009

Bursele din tarile emergente au spatiu sa-si continue cresterea in urmatorii unu pana la doi ani, pe fondul perspectivelor de crestere economica si a castigurilor, a declarat Allan Conway, director al diviziei care investeste pe pietele emergente in cadrul Schroder Investment Management, scrie Bloomberg.

Saptamana trecuta, investitorul Mark Mobius declara ca se asteapta ca pietele emergente sa depaseasca recordurile anterioare, anticipand o revenire continua, dar cu unele corectii pe parcurs. Jan Loeys din cadrul JPMorgan Chase declara de asemenea ca investitorii ar trebui sa achizitioneze actiuni pe pietele emergente si sa vanda actiuni ale companiilor din tarile avansate, in contextul in care economiile in curs de dezvoltare isi revin mai rapid de pe urma recesiunii mondiale.

Castigurile companiilor de pe aceste piete sunt asteptate sa se imbunatateasca, este de parere Conway.

Din randul pietelor emergente, el are un rating "overweight" pentru China, Rusia, Indonezia, Coreea, Ungaria si Turcia.

Indicele MSCI Emerging Markets, indice de referinta pentru un numar de 22 de tari aflate in curs de dezvoltare, a inregistrat un avans de 68% in acest an, in conditiile in care cresterea preturilor la marfuri a majorat perspectivele legate de castiguri in cazul producatorilor de materii prime, iar semnele de revenire a economiei mondiale i-au facut pe investitori sa se indrepte catre active cu randamente ridicate. Comparativ, indicele MSCI World a consemnat o crestere de 25%.

Toti cei zece indici de referinta cu cele mai bune performante la nivel mondial sunt indici ai unor piete emergente, incluzandu-i pe cei ai Rusiei, Peru, Ucraina, Sri Lanka si Argentina care au inregistrat mai mult de o dublare, conform datelor Bloomberg. In tarile in curs de dezvoltare, cererea interna isi revine, iar comertul dintre aceste tari este in crestere, acestea devenind astfel mai putin dependente de tarile dezvoltate, a adaugat Conway.

Asa-numitele tari BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) se afla la inceputul procesului de dezvoltare, care se va accelera, a declarat Conway.