Analisti: Criza a prins furnizorii de soft cu prea multe resurse. Lupta pe contracte e dramatica

Autor: Adrian Seceleanu 14.10.2009

Piata locala de software de gestionare a resurselor intreprinderii (ERP - Enterprise Resource Planning) va scadea in acest an cu 20%, la 97,9 milioane euro, in conditiile in care firmele mijlocii si mari si-au redus cheltuielile, iar proiectele publice sunt amanate sau blocate, potrivit unui studiu al companiei Pierre Audoin Consultants (PAC).

Firma de cercetare si analiza estimeaza, pentru acest an, ca vanzarile de noi licente de solutii ERP se vor reduce in Romania cu 25%, la 27 milioane euro, cu mult sub nivelul de 33 milioane euro atins in 2007. In acelasi timp, serviciile de implementare si pregatire vor avea un declin de 20%, la sub 55 milioane euro.

"Ceea ce este dramatic este ca recesiunea ne-a prins intr-o situatie mai rea decat celelalte tari din regiune. Pe langa investitiile zero din sistemul public si reducerea de bugete a firmelor private in Romania companiile mici nu considera ca un sistem ERP este ceva obligatoriu si atunci renunta la el cu o mare usurinta", a declarat Eugen Schwab-Chesaru, managing director pentru Europa Centrala si de Est al firmei de cercetare si analiza Pierre Audoin Consultants.

"Incepand din al treilea trimestru al anului trecut, criza financiara si economica, intr-o combinatie total nefasta cu instabilitatea politica si refuzul Romaniei de a accepta si contracara efectele locale, au dus la o reducere treptata a cheltuielilor IT, ajungandu-se in unele cazuri la 70-75% din bugetele prevazute in anul anterior", a adaugat el, sustinand ca 2009 este cel mai greu an al industriei de software si servicii informatice din Romania.

Statul nu da nici un euro pe an pe angajat pentru soft ERP

"ERP-ul este principalul indicator asupra maturitatii businessului din Romania. Cand ai cheltuieli de 44 de milioane de euro pe soft ERP la o populatie de 22 de milioane de oameni atunci inseamna ca avem o chetuiala de 2 euro pe an per persoana. Ce management al resurselor poti face cu 2 euro pe an? Iar daca ne uitam la sectorul public vedem ca la 1,3 milioane de bugetari exista o cheltuiala de 10 euro per persoana pe an. Nu este nici macar un euro pe luna. Este jale", spune si Valentin Tomsa, directorul general al subsidiarei locale a producatorului de soft de business SAP. "In Germania 90% dintre companiile cu peste 50 de angajati au un sistem ERP, ceea ce arata abilitatea lor de a se descurca in criza".

Miscari disperate pe piata din cauza scaderii veniturilor

In aceste conditii, spune Chesaru, unii jucatori de pe piata au trecut la actiuni "ilogice" si au inceput sa participe la proiecte cu preturi la jumatate fata de nivelul costurilor. De ce aceasta situatie?

"Un consultant care nu e intr-un proiect te costa foarte mult asa ca unele firme se gandesc ca e mai bine sa il vinzi sub costuri - aceasta este una dintre explicatiile agresivitatii ofertelor. E mai bine sa il 'vinzi' sub costuri intr-un proiect decat sa il tii degeaba", explica Florin Fagarasan, directorul diviziei de solutii pentru afaceri a integratorului de sisteme S&T Romania.

Hary Olaru, package solutions leader la IBM Romania, spune ca subsidiara locala a gigantului IT a prevazut blocajul de pe piata si atunci si-a implicat consultantii in proiecte internationale.

"Anul trecut, in noiembrie, noi ne-am uitat la ce proiecte urmau sa apara si am vazut ca nu vine nimic, iar atunci am decis sa implicam consultantii nostri in proiecte internationale", a spus el.

Pe langa reducerea bugetelor din mediul privat si amanarile din sectorul public piata locala de soft ERP este puternic afectata si de contestatiile depuse de participantii la licitatiile organizate de stat, care opresc si putinele proiecte existente. "Un grup local a blocat prin doua firme 34 de licitatii, prin tot atatea contestatii. Practic 25% din licitatii sunt blocate de cele doua companii. Oamenii au intrat in zona ilogica, dar nu doar din disperare", spune reprezentantul IBM Romania.

In 2008, piata solutiilor ERP a crescut cu 7%, la 120,8 milioane euro.

"Solutiile SAP au avut cea mai mare cota anul trecut, de 24%, fiind urmate de cele Oracle, cu 15%, si de cele produse de Total Soft, cu o cota de 10%. Pe segmentul implementarilor de astfel de aplicatii, cea mai mare cota a apartinut S&T Romania, respectiv 11,5%, urmata de IBM Romania, cu 9,5%", a aratat reprezentantul Pierre Audoin Consultants. Pentru 2010, Pierre Audoin Consultants estimeaza o crestere cu 10% a pietei romanesti a solutiilor ERP, mai ales ca sectorul public trebuie armonizat cu cerintele Uniunii Europene.

Pierre Audoin Consultants prognozeaza pentru sectorul public o crestere la aproape 35 milioane de euro, in 2013, de la mai putin de 13 milioane euro in 2008.

Totusi, directorul general al reprezentantei din Romania a producatorului german de solutii pentru afaceri SAP, Valentin Tomsa, apreciaza ca ritmul de crestere a pietei, de 10%, este "optimist".

"Din datele noastre, in 2009 a fost o scadere, nu vedem bine nici 2010. Din pacate, apogeul crizei nu a avut loc in Romania, credem ca va fi atins la jumatatea anului viitor. Somajul este in crestere, iar bugetul va trebui sa plateasca ajutoare. Cred ca in 2011 va fi o revenire, cifrele vor ajunge asa de jos, incat va trebui sa se intample ceva pozitiv", a spus Tomsa.

Florin Fagarasan, directorul diviziei de solutii pentru afaceri a integratorului de sisteme S&T Romania, a adaugat ca se asteapta ca, spre finalul anului 2010, piata sa incea-pa sa creasca.

"Speram ca sectorul public sa aiba proiecte noi, cat mai repede. Cresterea nu va fi brusca, acestea sunt proiecte pe termen lung", a spus Fagarasan.

Estimarile privind cresterea cu 10% din 2010 a pietei ERP din Romania sunt "optimist ponderate", a spus si Hary Olaru.