Brokerii: Caderea Guvernului era anticipata. Evolutia Bursei depinde de cat se va prelungi criza politica

Autori: Roxana Pricop , Adrian Cojocar , Andrei Chirileasa 13.10.2009

Bursa de la Bucuresti a reactionat mai degraba pozitiv la stirea privind caderea Guvernului minoritar Boc II, care era asteptata de aproape doua saptamani, cand s-a produs ruperea coalitiei de guvernare PD-L - PSD. Ce se va intampla in continuare?



Analistii considera insa ca amplificarea crizei politice ar putea fi taxata de investitorii straini si ar putea decupla piata locala de evolutia pozitiva a burselor internationale.

Ruperea coalitiei si iesirea ministrilor PSD de la Guvernare pe 1 octombrie au determinat o scadere de 6% a principalului indice al Bursei de la Bucuresti (BET), in timp ce SIF-urile au pierdut 10% in doua zile.

Ulterior, piata a recuperat pierderile, dar nu a mai inregistrat cresteri, spre deosebire de pietele externe, care au atins noi maxime in ultimele zile, iar brokerii au reclamat o decuplare intre bursa de la Bucuresti si celelalte piete din cauza crizei politice.

Intrarea in expectativa a investitorilor s-a reflectat si in scaderea rulajelor de pe Bursa, care urcasera puternic la sfarsitul lunii septembrie. Astfel, daca la finele lui septembrie tranzactiile de pe Bursa se apropiau de 10 mil. euro pe zi in ultima saptamana, acestea au scazut la 4 mil. euro zilnic.

Brokerii sustin ca adoptarea motiunii de cenzura impotriva guvernului Boc nu schimba foarte mult situatia pentru bursa de la Bucuresti, dar ca prelungirea situatiei de incertitudine la nivel politic ar putea indeparta investitorii straini, care au dat semne in ultimele luni ca ar fi interesati sa revina in piata.

"Noi cadem de cinci zile, afara bursele fac noi maxime istorice. A fost o oportunitate pentru unii investitori sa cumpere actiuni mai ieftine. Volumele pe scadere au fost mici si acest lucru spune multe despre credibilitatea acestei caderi. Maine cred ca vom vedea exact cum vor reactiona strainii la stirea asta, pentru ca astazi pe Bursa nu s-a schimbat nimic. Tot guvernul acesta o sa ramana, nu pun altul in loc ca n-au timp pana la alegeri. Stirea o vad ca pe una negativa pentru Romania, pentru ca orice instabilitate nu face bine Bursei", spune Mihai Piscan, broker la EFG Eurobank Securities.

Jucatorii din piata asteapta acum o rezolvare cat mai rapida a situatiei de catre presedintele Traian Basescu si de catre partidele politice.

"Caderea Guvernului era de asteptat. Cred ca lucrurile acestea erau luate deja in calcul pentru ca piata s-a decuplat de evolutia la nivel mondial. Asteptam miscarea presedintelui sa vedem ce solutie va propune pentru ca daca criza va duce la alegeri anticipate, aceasta criza va fi una majora si va bloca activitatea Guvernului 3-4 luni de aici incoace", sustine Adrian Manaila, seful firmei de brokeraj Eldainvest din Galati.

El mai considera ca acest eveniment provoaca o instabilitate mai mare. "Deja am vazut cum dupa ruperea aliantei au inceput sa schimbe oameni in companii. Va fi o lipsa de decizie in companiile de stat. Ce poate face un director in 3-4 saptamani cat este pus acolo ?"

Managerii de fonduri mutuale sustin ca fondurile de investitii straine, in special, sunt extrem de atente la ce se intampla in mediul politic, iar impactul caderii Guvernului, pentru prima data in ultimii 20 de ani, ar putea fi negativ pentru Bursa.

"Investitorii straini sunt foarte sensibili la ceea ce se intampla in mediul politic din Romania, iar caderea Guvernului nu poate decat sa le amplifice temerile. Alaturi de instabilitatea legata de alegerile prezidentiale si de iesirea PSD-ului de la guvernare, s-a adaugat caderea Guvernului. Drept urmare, piata locala de actiuni s-ar putea decupla in sens negativ de pe pietele externe, si sa penalizeze situatia politica. Nesiguranta politica vine in contextul in care economia are mare nevoie de o mana forte la Guvern, care sa se implice in iesirea din criza", explica Florin Dolea, director executiv al Pioneer Asset Management.

"Pietele financiare au nevoie de claritate, stabilitate si predictabilitate, iar cand acestea sunt atacate, apar penalizarile. In ce masura in perioada imediat urmatoare, vom asista la strategii si planuri de actiune, vom vedea si reactii din partea pietelor si a investitorilor. Sa vedem daca caderea Guvernului va ramane un gest simbolic in istoria postdecembrista sau va fi urmat de actiuni concrete", sustine si Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri de pe piata locala.

Alti analisti sunt mai optimisti si vad in caderea Guvernului un prim pas spre clarificarea situatiei politice.

"Tentatia este de a vorbi despre instabilitatea pe care caderea Guvernului o va aduce pe piata de actiuni. Insa piata a fost oricum instabila in ultimele saptamani din cauza contextului politic. Caderea Guvernului poate fi un prim pas spre clarificarea si calmarea lucrurilor", spune Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a Bancii Transilvania.

Guvernul Boc nu a avut nicio masura pentru Bursa

Pe parcursul mandatului de 10 luni, Guvernul condus de Emil Boc nu a realizat demersuri concrete pentru sprijinirea pietei de capital, Bursa fiind lasata la urma in planul anticriza.

In ultimul an, pe Bursa nu a fost listata nicio companie de stat, desi exista mai multe proiecte privind listarea unor companii din portofoliul Ministerului Transportului sau al Ministerului Economiei.

Fondul Proprietatea nu are inca un administrator, la un an de la demararea procedurii de selectie, desi Franklin Templeton a fost declarat castigatoare de catre Comisia de selectie inca din luna iulie, iar actionarii au aprobat contractul.