Guvernul Boc a fost demis. Economia duce povara inconstientei politice. Cum comentati?

Ziarul Financiar 14.10.2009
  • Cursul a trecut de 4,3 lei/euro
  • Acordul cu FMI este sub semnul intrebarii
  • Oamenii de afaceri nu mai au cuvinte sa-si descrie dezamagirea. Cititi cinci pagini speciale despre caderea Guvernului si efectele in economie.


Romanii si companiile din Romania platesc din nou din cauza crizei politice accentuate ieri de caderea Guvernului Boc II prin votul de neincredere al Parlamentului.

Deprecierea leului si cresterea primei de risc pentru finantarile externe au fost principalele efecte ale socului politic de ieri.

Piata valutara a testat pragul de 4,30 lei pentru un euro, doar interventiile BNR reusind sa blocheze pentru o vreme cotatiile la 4,29 lei/euro, insa dupa ora 17:00 acestea au urcat din nou.

Romania a ramas in pana de guvern cu o luna inainte ca Misiunea FMI sa revina la Bucuresti pentru a verifica indeplinirea angajamentelor fiscale si de reforma legislativa de care depinde eliberarea transei de 1,5 miliarde de euro programata in decembrie.

"Riscul este ca acordul sa fie incalcat, ceea ce s-ar transpune intr-o schimbare a perceptiei de risc asupra Romaniei. Acordul cu FMI este umbrela noastra de stabilitate, este un benchmark la care ne raportam in acest moment", afirma analistul Laurian Lungu, adaugand ca presiunea pe curs se va face resimtita pentru ca acesta reactioneaza foarte usor la astfel de evenimente.

Din punctul de vedere al mediului de afaceri, caderea unui guvern considerat a fi avut o performanta foarte slaba in administrarea crizei economice nu schimba mare lucru, doar accentueaza dezamagirea.

"Romania era neguvernata si acum este oficial neguvernata. La nivel de realitate nu s-a intamplat nimic, doar s-a oficializat. Sfarsitul de an, in care se astepta o oarecare inviorare a vanzarilor, probabil va fi afectat de incertitudinile pe care le simte cetateanul", spune Dan Sucu, proprietarul grupului Mobexpert

Flexibilitatea politica a Fondului va fi testata din nou pentru ca autoritatile s-au angajat ca pana pe 30 octombrie sa adopte noua legislatie privind pensiile, iar pana pe 30 noiembrie trebuie votata in Parlament legea responsabilitatii fiscale care ar trebui sa puna capat rectificarilor bugetare fara numar si sa impuna in sfarsit bugete multianuale, bazate pe o strategie fiscala pe termen mediu.

Politicienii sunt insa prea ocupati cu negocierile pentru un nou guvern si cu pregatirile finale pentru campania la prezidentiale. Caderea guvernului in acest context este un semnal de alarma pentru analistii straini, inclusiv pentru agentiile de rating, echivaland cu amplificarea riscului deraierii acordului cu FMI, ceea ce ar putea antrena un adevarat soc financiar pentru Romania.

Experienta Ungariei si a Letoniei arata ca Bucurestiul ar putea primi din partea FMI si a Comisiei Europene noi derogari in privinta termenelor de implementare a reformelor, date fiind circumstantele politice.

Cert este totusi ca trecerea motiunii de cenzura "11 impotriva Romaniei" initiata de PNL si UDMR a detonat situatia politica, cu o luna si jumatate inainte de alegerile prezidentiale. Niciunul dintre principalele partide nu are majoritate in Parlament pentru a-si vota singur un nou Guvern.

Traian Basescu a inceput aseara consultarile cu partidele pentru formarea noului Guvern, care va trebui sa treaca testul Parlamentului in 10 zile de la desemnarea noului premier. PSD a refuzat insa sa participe la consultari. Daca si Guvernul rezultat in urma negocierilor politice va fi demis, atunci se declanseaza alegeri anticipate. PD-L il va sustine cel mai probabil tot pe Emil Boc pentru pozitia de premier, liderii Vasile Blaga si Adriean Videanu respingand ieri varianta unui premier tehnocrat.

Liberalii au anuntat ca il vor propune pe Klaus Johhanis, liderul Forumului German si primarul Sibiului. Liderul PSD Mircea Geoana a declarat ieri dupa-amiaza ca nu va merge la consultarile convocate de Traian Basescu si nu a anuntat pe cine va sustine pentru functia de premier.

Agentia Reuters, urmarita cu mare atentie de mediile financiare, a scris dupa anuntul caderii Guvernului Boc ca "din cauza politicilor economice slabe, Romania a trecut de la statutul de 'economie din UE cu cea mai rapida crestere' si de destinatie atractiva pentru investitorii straini, la o zona-problema, in nevoie disperata de ajutor".