CULTURA ORASULUI/ Romania forever

Autor: Tudor Calin Zarojanu 14.10.2009
La sfarsit de septembrie, am plonjat intamplator in frumusetea si cultura urbana la superlativ. Plecaseram din Bucuresti spre munte cu singurul gand de a ne sarbatori intr-un fel aniversarea casatoriei. N-aveam nici o tinta precisa si nici un program. Era suficient ca evadam din cotidian, din rutina, din reflexele conditionate. Vremea era superba, masina torcea ca o pisica, trafic nesemnificativ. Pana la urma am zis "Hai la Sinaia!" Comarnic parca nu e inca la munte, Predeal era putin cam departe, trebuia totusi sa ne intoarcem pana la o anumita ora.
Dar in Sinaia nu se putea intra pe roti, caci - ne-am amintit abia acolo - orasul era in festival, trei zile si trei nopti, ca-n basme. Cu noroc, am reusit sa parcam la gara si am urcat celebra scara spre centru. Sinaia este oricum un oras frumos, dar "Sinaia Forever" era un tort de sarbatoare. Ne-a intampinat mai intai o revarsare de flori, care avea sa ne insoteasca in toata plimbarea. Atat flori plantate, cat si flori oferite spre vanzare. Apoi, pe strada Octavian Goga, care urca pe langa Parcul Dimitrie Ghica spre Hotelul Palace, am admirat zecile de tarabe care ofereau adevarate opere de arta, de la ceramica si pietre slefuite pana la jucarii din lemn si rame-mozaic. Nu-i de mirare ca era o mare de oameni, vineri, putin dupa pranz.
Pe artera principala, Bulevardul Carol I - terasa langa terasa. Fum de gratare, da, dar nu asa cum poate v-ati fi asteptat, ci in limite civilizate. Dupa cum civilizata era muzica - atat calitativ, cat si ca volum. De altfel, din cand in cand, era oprita pentru minute bune, lasand sa se auda doar forfota strazii, flancata de panouri cu imagini si informatii esentiale din istoria orasului.
Totul era frumos si cu masura. Nu lipseau alegoriile, obiectivele simbolice, de tipul "Pomului viselor", unde, pe mai multe mari panouri, fiecare trecator putea sa scrie ce a visat sa ajunga si ce-a ajuns in viata. Ma rog, daca-ti da mana sa marturisesti… Am mai remarcat "Pomul negru" (vezi "Omul negru"), construit din deseuri, cortul Greenpeace, superba fantana din centru, dar si cateva raritati comerciale, mai exact alimentare, precum castane coapte, alvita sau martipan!
Am mancat la o terasa. Mancarea era buna si preturile decente. Ne-am amuzat observand ca o alta terasa fusese pavoazata, la exterior, cu "exponate" de macelarie, sub care scria ca sunt decor, nu comesttibile. O fi incercat careva sa rupa o bucatica?
Era atat de placut, incat sambata ne-am intors in Sinaia cu copiii! Merita - si s-au bucurat la fel de mult ca noi. Mai ales ca am dat de o expozitie a masinilor de epoca si am prins un concert de fanfara.
Ne-am amintit astfel ca nu doar Sinaia, ci si Romania, nu sunt, totusi, ceea ce vedem la televizor, ca omul sfinteste locul si ca sunt multe locuri in tara asta unde te poti simti minunat. Forever.
tczarojanu@yahoo.com
P.S. Pacat doar ca municipalitatea, organizatorii, pur si simplu nu s-au gandit unde pot parca oaspetii veniti la sarbatoare.
Tudor Calin Zarojanu (n.1956) a absolvit sectia de Informatica a Facultatii de Matematica, Universitatea Bucuresti, cu lucrarea de licenta "O privire matematica asupra piesei «Romeo si Julieta»", publicata ulterior de Editura Academiei. A lucrat 12 ani in informatica, pe toate sistemele de calcul si in toate tipurile de limbaje de programare. Din 1992 lucreaza in presa: cotidian, saptamanal, lunar, agentie de stiri, radio, TV. A debutat editorial cu volmul de proza scurta "Viata ca troleibuz" (1992, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut), urmat de biografia "Viata lui Corneliu Coposu" (1996, editia a doua 2005), romanele "Reluare cu incetinitorul" (1997) si "Sfarsitul lumii" (2005), culegerea de proza scurta "Copiii asfaltului" (2007). In prezent lucreaza in TVR, fiind realizatorul talk-show-ului "In spatele usilor deschise", si este colaborator permanent al Ziarului de duminica, Revista Flacara si Radio Romania Cultural.