BESTSELLER INTERNATIONAL/ Doi titani ai literaturii americane rup tacerea - Jerome David Salinger

Autor: Daniel Nicolescu 14.10.2009

Desi pare preluat de la otv, titlul de mai sus e cat se poate de serios. Pomenitii titani sunt, in ordine



Nascut in 1919, a intrat pe poarta principala a literaturii universale prin "The Catcher in the Rye" ("De veghe in lanul de secara"), publicat in 1951. A mai scos o culegere de nuvele (printre care faimoasele "Pestele-banana" si "Pentru Eseme, cu dragoste si abjectie"), "Franny and Zooey", in 1961 si "Raise High the Roof Beam, Carpenters" en 1963. Dupa care s-a cufundat intr-o tacere netulburata, departe de viata literara sau mediatica. Actualmente in varsta de 90 de ani, traieste, dupa ritualuri de pustnic, in casa lui din Cornish, New Hampshire. De patruzeci de ani, zabrelit in schimnicie, nu scoate o vorba si nimeni nu stie nimic despre el (cu singura exceptie: interventia publica din 1987, cand a cerut interzicerea publicarii corespondentei sale inedite cu alti scriitori). Iata ca, in urma cu circa o luna, Salinger a glasuit din nou (e drept, prin intermediul avocatilor sai), solicitand Tribunalului federal din Manhattan interzicerea publicarii, in Statele Unite, a unei continuari a romanului care i-a adus notorietatea mondiala. Sequelul se intituleaza "60 Years Later: Coming Through the Rye" si a fost scris de un tanar suedez care semneaza sub pseudonimul (idiot, de-a dreptul), John David California, care, dupa cum se poate vedea, pastreaza initialele celor doua prenume salingeriene. Cartea nareaza aventurile lui Mr. C (un personaj care preia trasaturile de junete ale lui Holden Caulfield, eroul din "De veghe..."), un individ in varsta, acum, de 76 de ani.
Una peste-alta, justitia federala i-a dat dreptate lui Salinger, interzicand publicarea, pe pamant american, a cartii scandinavului si pecetluind legal confesiunea acestuia: "Aceasta e convingerea mea, destul de subversiva, si anume ca un scriitor trebuie sa-si urmeze pornirea, daca vrea sa ramana in anonimat si in umbra". Nu stim daca Salinger va ramane fidel mutismului sau, insa putem banui (daca e sa dam crezare filelor care au transcris audierile din cadrul procesului sau din 1987) ca va continua sa scrie (cum o facea si atunci), dar ca va refuza sa publice. Dupa aceea, adica postum, cu siguranta, oricare si oricate vor fi lacatele cu care isi va fi zavorat opera nepublicata, mostenitorii, legatarii, pastratorii secretului nu vor intarzia sa-l incalce. Nu exista, se pare, absolut niciun caz in istoria literaturii in care paginile condamnate de vreun autor, spre sfarsitul vietii, la uitare sa nu fi iesit la suprafata, gratie aiurelii, in cel mai bun caz, constrangerilor, sau, cel mai desea, cupiditatii si ticalosiei, mostenitorilor.

Despre iesirea postuma din tacere al lui Hemingway (gratie unor istorici americani), in numarul viitor. Cand vom afla ca, desi parea ca a spus "adio armelor", talentatul, excentricul, dinamicul domn Ernest fusese recrutat de KGB.