Cel mai puternic antreprenor din industria lemnului opreste investitiile "pana la stabilizarea situatiei politice"

Autori: Cristi Moga , Ioana David 14.10.2009

Omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, care a investit pana in prezent circa 300 mil. euro pe piata locala, in special in industria lemnului, spune ca in aceasta perioada politicienii nu mai au timp pentru investitori, motiv pentru care va stopa investitiile pana la stabilizarea pietei.



"Planuim sa nu mai investim in Romania pana nu se stabilizeaza situatia politica. Situatia din ultimul an ridica probleme majore mediului de afaceri. Acum nimeni nu mai are timp pentru investitori. Nu poti stabili o intalnire cu ei sa te ajute sa stabilizezi problemele. Toata lumea este in campanie electorala", a declarat pentru ZF Schweighofer, proprietarul grupului Holzindustrie.

Austriacul detine in Romania trei fabrici de prelucrare a lemnului la Sebes, Radauti si Siret, 11.000 de hectare de padure in mai multe judete din tara, un hotel de 100 de camere in Radauti si mai multe investitii in energie regenerabila.

Continua sa angajeze pentru fabrici

"In Romania este in vigoare Legea 220 din 2008, prin care se acorda trei certificate verzi pentru fiecare megawatt ora energie electrica produs din biomasa (partea biodegradabila a produselor, deseurilor si reziduurilor din agricultura - n.red.), iar in prezent se acorda un singur certificat verde. Am fost informati ca vor exista sesiuni de depunere a proiectelor pentru accesarea de fonduri necesare construirii drumurilor forestiere si pana in prezent nu s-a concretizat nimic. Ni s-a promis ca vom putea face ocol silvic pentru a ne administra singuri padurile si nu putem. Nu ne mai intereseaza sa cumparam paduri in Romania acum", spune austriacul, care apreciaza ca scumpirea finantarilor pe piata locala ridica, de asemenea, semne de intrebare investitorilor.

In ciuda nemultumirilor prezentate si a crizei financiare care a afectat si industria lemnului si a mobilei, Schweighofer spune ca va face profit in acest an si va inregistra crestere in dreptul cifrei de afaceri.

"Si industria noastra este puternic afectata de criza, dar continuam sa lucram sapte zile pe saptamana la fabricile din Sebes si Radauti si continuam sa facem angajari. Am inceput in acest an si activitatea la fabrica de la Siret (cumparata la inceputul anului de la IKEA - n.red), unde avem acum 100 de angajati si vom mai recruta 50 de oameni pana la sfarsitul anului pentru schimbul trei", spune austriacul.

Grupul, care cuprinde si o ferma agricola in Botosani, are in prezent 1.450 de angajati si ar urma sa ajunga la 1.500 de oameni pana la sfarsitul acestui an.

Orientare spre Asia

Schweighofer a resimtit caderea pietelor imobiliare din Statele Unite si Romania, dar s-a concentrat mai mult pe piete asiatice, mai putin afectate de criza financiara.

"Suntem extrem de flexibili, exportam in 50 de tari, iar Japonia este principala noastra piata. Piata constructiei de locuinte a scazut acolo cu 30% dar putem oferi produse mai bune decat competitorii din Canada si Rusia. In Statele Unite piata a scazut cu 80%, dar am incercat sa ne orientam mai mult catre Asia, in tari precum Coreea, China, Irak, Iran, dar si spre nordul Africii", spune seful Holzindustrie.

Cresterea in acest an va veni in primul rand din cresterea capacitatii de productie a companiei, prin inceperea activitatii la fabrica din Siret, care a devenit profitabila din luna august, la sase luni de la inaugurare, dar si prin faptul ca acesta va fi primul an de functionare integrala a fabricii de la Radauti.

"Preturile au scazut cu 20-25% fata de varf, iar cifra de afaceri a fabricii din Sebes (prima de pe piata a grupului austriac, inaugurata in 2003- n.red.) a scazut din acest motiv, dar per total vom inregistra o crestere datorita noilor fabrici."

Schweighofer spune ca cererea de produse din lemn a scazut si pe piata locala, unde grupul austriac este cel mai important furnizor de produse lemnoase pentru operatorii de bricolaj.

"Principalii nostri clienti din Romania sunt Finnforest Comanesti, IBL, Holver, BauMax sau Hornbach, dar avem contracte si cu companii de talie mai mica", spune Schweighofer.

In acelasi timp, austriecii sunt unul dintre cei mai mari clienti ai CFR, companie cu care au reinnoit recent contractul de transport feroviar care se ridica la circa 10 milioane de euro pe an.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, firma Holzindustrie Schweighofer, inregistrata in Alba (Sebes), a avut o cifra de afaceri de 148 mil. euro si pierderi de 8,5 mil. euro in 2008. Compania este unul dintre principalii jucatori din industria de prelucrare a lemnului, piata pe care mai sunt active companii precum Kronospan sau Egger.