Cat costa factura de intretinere a proiectelor imobiliare

Autor: Catalin Lupoaie 14.10.2009

Piata de facility management, serviciu specializat in administrarea costurilor de intretinere a unui imobil (spatii de birouri, comerciale sau logistice), va creste anul acesta cu circa 30-40%, pana la 210-225 mil. euro, datorita cresterii cererii pentru astfel de servicii in contextul in care criza financiara i-a fortat pe proprietarii de cladiri sa reduca costurile.

In plus, cresterea a fost generata si de numarul ridicat de proiecte imobiliare incepute in anii trecuti si finalizate in 2009.

"Pentru 2009 estimam o majorare de 30-40% a pietei, strict legata de proiectele de birouri si spatii comerciale care au fost sau vor fi finalizate anul acesta. Ulterior, din 2010 credem ca piata va stagna, pentru ca nu au mai fost incepute proiecte noi", a declarat Lucian Anghel, presedintele Asociatiei Romane de Facility Management (ROFMA), infiintata in luna iunie a acestui an.

Din asociatie fac parte in prezent sapte companii specializate in astfel de servicii - BSS, Archibus, CBRE/ Eurisko, Coral Construct, Dress & Sommer, ISS si MT & T. Cheltuielile legate de plata taxelor, a utilitatilor, servicii de intretinere, paza, mentenanta, reprezinta circa 40% din totalul cheltuielilor unei companii, potrivit estimarilor ROFMA. Piata de facility management a ajuns anul trecut la 160 mil. euro, din care circa 70 mil. euro revin firmelor specializate, care ajung la aproximativ 500 in toata tara, iar restul este reprezentat de proprietarii care isi administreaza singuri cladirile.

"Ponderea firmelor specializate in totalul pietei va creste in urmatorii ani, pentru ca proprietarii si-au dat seama ca astfel de servicii trebuie externalizate catre firmele specializate. Prin astfel de servicii se pot reduce cu pana la 30% cheltuielile de regie, rezultand resurse financiare suplimentare, utile catre alte directii", au declarat reprezentantii ROFMA.

In prezent, costurile pentru astfel de servicii, care includ si plata taxelor si impozitelor si facturile pentru utilitati, se ridica la circa 5 euro pe metrul patrat. Pe piata locala din totalul firmelor specializate, doar 30 de companii controleaza 80% din total. La nivel european, valoarea pietei de facility management se ridica la 440 mld. euro, dintre care circa 60% revin firmelor specializate.