Romanii incep sa caute randamente mai mari de castig

Autor: Claudia Medrega 14.10.2009

Romanii au inceput sa se orienteze mai mult spre produsele de investitii si asigurarile de viata, insa depozitele la termen raman produsele de baza, apreciaza Sorin Mititelu, directorul executiv responsabil de retail din Banca Comerciala Romana (BCR).

"Se observa o tendinta de trecere de la depozitele la termen catre fondurile de investitii si asigurarile de viata. Sub aspectul migrarii dinspre depozite, la BCR este vorba de o crestere de doua cifre fata de aceeasi perioada a anului trecut. Sumele atrase de la populatie vor continua sa creasca si in urmatorii ani", a spus Mititelu, precizand ca 10% dintre clienti urmaresc cu multa atentie randamentele.

Oficialul BCR a explicat ca dobanzile la depozitele la termen vor fi in corelatie cu rata dobanzii de politica monetara a BNR, setata in prezent la 8% pe an, in timp ce la produsele alternative ratele vor fi superioare.

"Persoanele care vor urmari randamentele vor cauta solutii alternative, cum ar fi plasamentele la fondurile de investitii. Atractivitatea prin pret atrage si asumarea unui risc mai mare". Potrivit unui studiu al institutului austriac IMAS International, 46% dintre romani apreciaza alocarea fondurilor in active cu risc mai ridicat, precum obligatiuni, actiuni pe bursa sau fonduri de investitii, Romania fiind pe primul loc la acest capitol, cu mult inaintea Ungariei (22%), Serbiei (24%) sau Austriei (17%).

"Daca se face o comparatie cu celelalte tari, se poate vedea ca Romania este cea mai proactiva tara cand vine vorba de investitii in obligatiuni, actiuni bursiere si fonduri", a spus Ansgar Lohner, directorul general al IMAS, intr-o conferinta organizata de BCR.

Romanii considera ca vor economisi mai putin in urmatorii cinci ani, principalele motive fiind situatia economica nesigura, inflatia, pierderea locurilor de munca si asteptarile legate de obtinerea unor venituri mai mici. "Romanii sunt printre cei mai sceptici in ceea ce priveste viitorul economisirii, comparativ cu alte tari. Explicatia tine atat de situatia economica, cat si de politic", a precizat Lohner.

Astfel, 43% dintre participantii la sondaj cred ca in urmatorii cinci ani vor economisi mai putin, 33% vad o mentinere a sumelor si doar 24% sunt de parere ca vor aloca mai multi bani in depozite proprii.

In majoritatea celorlalte tari incluse in analiza, peste jumatate din populatie se asteapta sa economiseasca la fel de mult in urmatorii cinci ani.