Opinie Andrei Chirileasa: Bursa n-are nevoie de Guvern

Autor: Andrei Chirileasa 14.10.2009

Caderea Guvernului condus de Emil Boc a avut un efect pozitiv pe Bursa, care a avut ieri cea mai buna sedinta din ultima luna, pe fondul reluarii cresterilor de pe pietele externe. De ce a facut bine Bursei caderea Guvernului?

Analizand evolutia oscilanta din ultima luna, marcata de amplificarea conflictului de pe scena politica, s-ar putea spune ca investitorii au rasuflat usurati, vazand in prabusirea Guvernului un deznodamant asteptat, a carui amanare nu facea decat sa tina piata in asteptare si sa sporeasca incertitudinea.

Perspectiva numirii unui prim-ministru independent din punct de vedere politic si a unui guvern de tehnocrati ar putea fi o alta explicatie pentru entuziasmul de pe Bursa, dupa aproape un an de criza economica in care guvernul politic PD-L - PSD nu a reusit sa vina cu masuri concrete pentru relansarea economiei.

Probabil ca odata cu calmarea scenei politice, Bursa se va intoarce la evolutiile ei obisnuite, strans legate de cele ale pietelor externe, dupa ce timp de cateva saptamani s-a rupt din pluton.

Un lucru este cert: investitorii au incetat de mult sa mai spere ca vreun guvern se va implica cu adevarat in dezvoltarea pietei de capital locale, mai mult decat la nivel declarativ. Bilantul ultimului cabinet in relatia cu Bursa este aproape inexistent.

In ultimul an, statul nu a listat nicio companie importanta pe piata, desi are nevoie de bani, iar pentru atragerea fondurilor de investitii straine este nevoie de emitenti noi si de mai multa lichiditate. Toate proiectele de listari ale unor companii de stat, despre care se vorbea in anii trecuti, au fost amanate pe termen nedeterminat.

Fondul Proprietatea nu va veni nici anul acesta pe Bursa, desi guvernantii il tot promit investitorilor din 2006. Mai mult, alegerea administratorului fondului a fost intarziata nepermis de mult de renegocieri de clauze, iar semnarea contractului de administrare cu Franklin Templeton este in continuare incerta.

Reformarea institutiilor pietei de capital, in special a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), si crearea unei legi care sa protejeze cu adevarat actionarii minoritari raman doar un vis pentru investitori.

Pe de alta parte, instabilitatea politica si lipsa de solutii la criza economica nu au facut decat sa-i indeparteze si mai mult pe cei cativa investitori straini din piata.

In aceste conditii, bursa de la Bucuresti ramane doar o piata periferica, fara personalitate proprie, care va continua sa copieze evolutiile pietelor din SUA si din vestul Europei. Comparatia cu piata din Polonia nici nu-si mai are locul.