Bomba cu ceas a pensiilor. Solutia? Reforma radicala sau pensii private

Autor: Ciprian Valentin Botea 14.10.2009

Sistemul public de pensii trebuie reformat cat mai rapid pentru ca altfel risca sa intre in colaps in conditiile in care pana in 2050 s-ar putea ajunge in situatia in care un salariat sa sustina 2,5 pensionari, a declarat Crinu Andanut, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) in cadrul Conferintei Nationale de Pensii Private, organizata de Media XPRIMM.

"Sistemul public de pensii este o bomba cu ceas, iar singura alternativa, cu exeptia unei reformari radicale a acestuia, o reprezinta pensiile administrate privat. Raportul dintre salariati si pensionari a ajuns la 0,94 in prezent fata de 3,3 in 1990 si ar putea cobori la 0,4 pana in 2050. In aceste conditii, fara subventii de la bugetul de stat sistemul public de pensii s-ar prabusi", a spus Andanut.

Bugetul de pensii a intrat pe deficit inca din 2006 in conditiile in care raportul dintre salariati si pensionari s-a deteriorat rapid, iar pensiile au crescut fara nicio sustinere reala. Numarul pensionarilor a fost impulsionat inclusiv de pensiile anticipate, care au ajuns la 34% din total, potrivit datelor APAPR. In 2009, deficitul bugetului de pensii este estimat la 1,5 mld. euro.

Un nou proiect de lege privind reforma pensiilor se afla in acest moment in dezbatere publica si are in vedere cresterea numarului contributorilor prin includerea in sistem a unor categorii de functionari publici si a persoanelor care realizeaza venituri din profesiile liberale, dar si scaderea numarului beneficiarilor prin cresterea varstei de pensionare.

"Potrivit noii legi a pensiilor in sistemul public urmeaza sa intre 250.000 de oameni din sistemele militarizate care pana acum nu contribuiau. Inca 200.000 de oameni care obtin venituri din profesii liberale vor fi cooptati in sistem", a declarat Mihai Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii.

"Indiferent ce se intampla politic in Romania, reforma pensiilor va continua pentru ca trebuie sa ne respectam angajamentele pe care ni le-am asumat in acordurile cu organismele internationale", a mai precizat Seitan.

Alternativa propusa de specialisti este un accent mai mare pus pe sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II). In acest moment, 2% din veniturile angajatilor sub 35 de ani merg catre fondurile private obligatorii, dupa ce la inceputul anului Guvernul a decis sa inghete nivelul contributiei la Pilonul II pentru a tine sub control deficitul bugetului de pensii.

Potrivit calendarului initial, contributia ar fi urmat sa ajunga la 2,5% anul acesta. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) se asteapta insa ca in 2010 contributia sa fie majorata cu jumatate de punct procentual.

"Aceasta masura (cresterea contributiei - n. red.) este cuprinsa in proiectul de buget pentru anul viitor si nu cred sa fie vreo modificare majora in acest sens. Daca anul viitor nu va creste contributia, va fi dramatic pentru ca se resimte deja o scadere a contributiei medii", a declarat Ion Giurescu, vicepresedintele CSSPP.

Inghetarea contributiei medii se va resimti in special in valoarea pensiei pe care urmeaza sa o primeasca la sfarsitul perioadei de cotizare participantii la sistem, spun specialistii din domeniu. "Plafonarea din 2009 a generat o pierdere de 3% din renta viagera pentru o persoana care a inceput sa contribuie la 35 de ani. Pentru o persoana care a inceput sa contribuie la 45 de ani pierderea este de 5%", a declarat Cornelia Coman, presedintele Consiliului de Administratie al ING Fond de Pensii.

In acelasi timp, masura adoptata de Guvern nu a reusit nici sa limiteze deficitul bugetului de pensii, asa cum se prognoza initial. "Inghetarea contributiilor nu a fost o solutie fericita pentru ca nu a fost suficienta pentru a aduce venituri la bugetul public de pensii", a notat Seitan.