Ministrul Comunicatiilor isi face bilantul: Toate firmele de IT nu termina in 10 ani proiectele demarate de mine

Autor: Adrian Seceleanu 15.10.2009

"Am cel mai bun bilant pe care il putea avea un ministru al comunicatiilor in acest an", spune ministrul, adaugand ca "daca se va putea", va promova prin guvern inca "14 strategii" pana la finele anului.



Aproape de finalul unui mandat de nici un an de zile, Gabriel Sandu - un economist in varsta de 46 de ani propulsat anul trecut de PD-L in guvern ca ministru al comunicatiilor - spune ca a facut tot ce era posibil intr-un an de criza pentru a rezolva problemele industriei si ale statului in acest domeniu.

"Am cel mai bun bilant pe care il putea avea un ministru al comunicatiilor in acest an", isi rezuma Sandu activitatea de nici un an.

El a preluat la finele anului 2008 un minister slabit si care isi pierduse importanta in timpul celor doua guverne conduse de fostul premier Calin Popescu Tariceanu - patru ani pierduti pentru domeniul IT&C in care executivul s-a multumit sa continue proiecte ale cabinetului Nastase si nu a demarat operatiuni de informatizare care sa eficientizeze sistemul public.

Ceea ce se poate constata in primul rand, dupa cele 10 luni de mandat este ca, avand in spate partidul care a dat premierul, Sandu a readus Comunicatiile in randul ministerelor capabile sa genereze proiecte si sa atraga bani de la Finante - o schimbare majora fata de perioada in care ministrii UDMR incercau in zadar sa fie pusi pe lista de prioritati a PNL.

Mai am 14 strategii

Intrebat care sunt lucrurile pe care le-ar trece in bilantul sau de ministru, Sandu enumera: "Am rezolvat problemele cu Comisia Europeana privind autoritatea de reglementare in comunicatii, am finalizat strategiile pentru internetul de mare viteza, pe serviciul universal, pe trecerea de la televiziunea analogica la cea digitala. Am dat drumul la proiectul de e-guvernare. Am trecut Posta pe restructurare, la Radiocom suntem pe ultima suta de metri cu reasezarea companiei, care va fi implicata si in proiecte de WiMax. De asemenea, am ajuns la peste 10.000 de institutii care folosesc sistemul de licitatii electronice pentru achizitiile publice, iar planul este sa ajungem la cel putin 30% din achizitii astfel".

"Tot ce puteam sa fac am facut", mai spune Sandu, care adauga: "Mai am alte 14 strategii pe care le am pregatite si pe care as vrea sa le trec prin guvern daca voi avea aceasta posibilitate".

Unde nu am demarat proiecte?

Ministerul a demarat in acest an mai multe proiecte si licitatii, de la instalarea de puncte de acces gratuit la internet wireless pana la informatizarea sistemelor publice si la simplificarea interactiunii cetatenilor cu administratia. De altfel, aproape ca nu exista domeniu in care ministerul sa nu fi initiat un proiect si sa nu fi lansat macar o intentie de anunt de licitatie - situatie care, spune Sandu, absolva ministerul de orice acuzatie.

"Spuneti-mi mie unde nu am demarat proiecte. Am pornit licitatii pe toate segmentele. Toata industria IT din Romania ar avea unde sa lucreze in urmatorii zece ani si tot nu ar termina", afirma el.

Gabriel Sandu, un absolvent de ASE in varsta de 46 de ani, a ocupat pozitii de management in companiile Relaxa Mizil, Elvila (mobila) si Albert THS (comert cu cereale, agricultura). El a devenit cunoscut in politica din pozitia de finantator al Uniunii Fortelor de Dreapta. A fost senator intre 1996 si 2000, iar dupa ce UFD a fuzionat cu PNL a devenit deputat in 2004. A plecat din PNL odata cu gruparea Stolojan, la finele lui 2006. In Parlament a facut parte din Comisia economica.