Nota 10 la teorie

Autor: Adrian Seceleanu 15.10.2009

Cunoscut initial de industria locala de IT&C pentru un amanunt "exotic" din CV-ul sau - performanta de a duce productia de saltele de la Relaxa Mizil de la 500 la 15.000 de unitati pe luna, Gabriel Sandu, de meserie economist, isi incheie multumit mandatul de nici un an la Ministerul Comunicatiilor.

"Nu exista domeniu unde sa nu fi lansat proiecte", spune el, sustinand ca si daca ar vrea "toata industria locala de IT", nu ar putea incheia nici in zece ani proiectele pornite in timpul mandatului sau.

Are dreptate Sandu? Teoretic, da. Primit cu raceala de industrie, avand in vedere experienta sa in mobila si agricultura, Gabriel Sandu a dovedit ca avand ambitie si in spate partidul care da premierul si ministrul de finante, se pot scoate ca pe banda rulanta strategii pentru toate problemele Romaniei in domeniul IT&C. Aparut de niciunde, Sandu s-a intalnit cu toate asociatiile, IT&C locale si cu managerii importanti din industrie si a ajuns ca in cateva luni sa pronunte si sa enunte corect problemele industriei locale de IT&C. Iar la jumatatea anului, vorbea exact ca orice alt manager de top dintr-o companie privata de IT&C cand era intrebat ce trebuie sa faca statul in domeniul IT.

"Sunt ferm convins ca daca astazi luam decizia de a trece online tot ceea ce inseamna partea de servicii guvernamentale, asa cum au facut Austria si Marea Britanie, putem salva cel putin 30-35% din bugetul Romaniei. Eu am o singura directie: timpul cetateanului - in cat timp se informeaza, in cat timp isi plateste taxele online, in cat timp obtine un document online, de la certificate de nastere si de casatorie la buletine si permise de conducere", spunea ministrul intr-un interviu pentru ZF la jumatatea anului.

La final de mandat, cu cateva zeci de strategii adoptate si mai multe licitatii demarate, Gabriel Sandu nu poate fi condamnat pentru ca nimic nu e gata - pentru ca nu a avut timp. Iar prioritatea mandatului sau - timpul cetateanului - ramane la latitudinea viitorilor demnitari de la Comunicatii, care, asa cum a aratat pana acum istoria, s-ar putea foarte bine sa se gandeasca sa reia totul de la zero.