Legea Codului de Bune Practici in retail a fost promulgata

Ziarul Financiar 14.10.2009

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat miercuri Decretul pentru promulgarea Legii privind comercializarea produselor alimentare, supranumit si Codul de Bune Practici, act normativ care prevede eliminarea restrictiilor de pret impuse de catre comercianti producatorilor.

Legea comercializarii produselor alimentare a fost aprobata de Camera Deputatilor in 16 septembrie si reglementeaza relatiile dintre furnizorii si comerciantii de produse alimentare, pentru a preveni practicile anticoncurentiale ale retelelor de magazine.

"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat miercuri, 14 octombrie a.c., Decretul pentru promulgarea Legii privind comercializarea produselor alimentare", se arata intr-un comunicat al administratiei prezidentiale.

"S-ar putea ca inceputul anului viitor sa ne prinda cu scaderi de preturi in urma publicarii acestei legi. Suntem prima tara din Europa care avem o lege perfectibila cu privire la relatia producatilor cu retailerii", a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta, Federatia care reuneste toate patronatele din industria alimentara.

El sustine ca de la promulgarea acestei legi va dura aproximativ o luna pana in momentul in care va intra in vigoare si alte doua luni pana cand toate contractele curente dintre producatori si retaileri vor fi renegociate.

Ministerul Agriculturi, patronatele si sindicatele din industria alimentara au definitivat in lipsa retailerilor, proiectul ordonantei privind Codul de Bune Practici la inceputul acestui an. Reprezentantii ministerului au declarat atunci ca prin acest proiect va fi un pret de achizitie stabilit, de la care vor pleca celelalte adaosuri, iar efectul acestei legi se va vedea in scaderea preturilor cu pana la 30%.