PNL, PSD si UDMR l-au "desemnat" pe Johannis premier, desi neamtul nu e pe gustul lui Basescu

Autori: Magraon Andreea , Doina Anghel 14.10.2009

PSD, PNL si UDMR au anuntat aseara ca vor continua sa-l sustina pentru mandatul de prim-ministru pe Klaus Johannis, in ciuda opozitiei lui Traian Basescu. Cele trei partide spun ca au 65% din Parlament si refuza sa negocieze cu PD-L un guvern de uniune nationala.Presedintele Traian Basescu a anuntat ca ar dori un guvern politic, dar surse democrat-liberale sustin ca l-ar sustine pe Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isarescu si fost reprezentant al Romaniei la FMI pentru un mandat de premier, dupa ce varianta PD-L cu Emil Boc pentru un nou mandat pare sa fi cazut.

De altfel, Basescu le-a spus ieri ambasadorilor din tarile UE pe care i-a invitat ieri la Cotroceni ca se gandeste sa nominalizeze un premier "care vorbeste limbajul FMI".

O a doua optiune de premier "FMI", analizata in laboratoarele de la Cotroceni, este Mihai Tanasescu, fost ministru PSD al Finantelor in perioada 2000-2004, actualul reprezentant al Romaniei la institutia de la Washington.

Potrivit Constitutiei, presedintele este cel care nominalizeaza premierul. Premierul desemnat are la dispozitie 10 zile sa-si formeze o echipa si un program de guvernare cu care se prezinta in fata Parlamentului, care poate accepta sau respinge Guvernul.

Daca este respins, se reia procedura, presedintele poate dizolva Parlamentulul, daca legislativul a refuzat de doua ori in decurs de 60 de zile sa investeasca Guvernul. In toata aceasta perioada, guvernarea este asigurata de Emil Boc si echipa lui, care au atributii limitate.

Dilema constitutionala

Tocmai acest atribut suveran al presedintelui Romaniei, de a desemna premierul, este cel care creeaza probleme partidelor din Opozitie, care spun ca seful statului este obligat sa-l desemneze pe Johannis premier de vreme ce exista deja o majoritate de aproape 70% care sa-l sustina. "Daca are o majoritate, atunci fara niciun fel de indoiala, dar fara niciun fel de indoiala, propunerea presedintelui ar avea intreaga legitimitate politica si constitutionala", a spus ieri liderul PSD Mircea Geoana. PNL, PSD si UDMR au o majoritate de 65% in Parlament si au un candidat "mai mult decat onorabil" in persoana lui Klaus Johannis, acceptabil atat in plan intern, cat si international, a mai spus liderul PSD.

La randul sau, presedintele UDMR Marko Bela a declarat ieri ca seful statului "trebuie" sa accepte propunerea PSD, PNL, UDMR si minoritati de a-l desemna pe Klaus Iohannis in functia de premier, aratand ca, in caz contrar, va exista un conflict constitutional intre institutia prezidentiala si Parlament. Presedintele PNL Crin Antonescu a spus ca Basescu ar trebui sa ia act de propunerea actualei majoritati parlamentare, in caz contrar PNL urmand sa sesizeze Curtea Constitutionala.

Calculele partidelor

Opozitia s-a miscat rapid ieri, iar liderii PSD, UDMR si ai minoritatilor nationale au anuntat in cateva ore de la demiterea premierului Boc in Parlament ca sunt de acord cu propunerea liberalilor ca Johannis sa devina premier. Ei vor un guvern de tehnocrati cu un mandat limitat, pana dupa alegerile prezidentiale, urmand ca mandatul acestuia sa fie rediscutat in functie de rezultat.

Johannis a venit ieri la Bucuresti, pentru discutii cu partidele, care dupa ce cu o zi inainte aterizase la Sibiu din Japonia, de unde i-a dat liderului PNL Crin Antonescu acceptul pentru propunerea de premier.

Basescu si PD-L mizeaza pe sprijinul liberalilor la votul pentru Lucian Croitoru in Parlament, care ar urma sa fie instalat pentru un mandat de patru ani, urmand ca portofoliile de ministri sa fie impartite intre democrat-liberali, care au cel mai mare numar de parlamentari, si liberali.

O a doua solutie ar fi instalarea unui guvern minoritar pana la prezidentiale, urmand ca componenta politica a Guvernului sa fie schimbata, prin cooptarea PNL, dupa ce Basescu ar castiga un nou mandat de sef al statului. Basescu este favorit la castigarea alegerilor prezidentiale, cu 35% din intentiile de vot, potrivit sondajelor comandate de PD-L, partid care il sustine in cursa. El este urmat de liderul PSD Mircea Geoana cu 25%, de liderul PNL Crin Antonescu, cu 15% si de Sorin Oprescu, candidat independent care are 10%.

Oprescu a spus si el ieri ca varianta cu Johannis premier este una care ii convine.

Cum a negociat Opozitia cu Johannis

Cel mai asteptat om la Parlament ieri, Klaus Johannis, a sosit in jurul orei 12:00, de mana cu presedintele PNL Crin Antonescu. Johhanis s-a indreptat spre Salonul Alb, camera de langa cabinetul presedintelui Senatului, unde toata lumea il astepta.

Singurele declaratii pe care le-a dat au fost ca nu a fost contactat de Traian Basescu si ca este foarte devreme pentru a discuta despre viitoarea componenta a Guvernului.

Inceputul sedintei a fost insa amanat pentru vreo jumatate de ora, deoarece primarul Sibiului a mers in biroul lui Mircea Geoana, pentru o discutie privata.

"Este, cred, o investitie buna, din care toti romanii ar avea de castigat", a declarat Mircea Geoana la finalul discutiilor. Reprezentantii minoritatilor nationale impreuna cu membrii UDMR (Marko Bela, Marton Arpad si Laslo Borbely) au fost asezati in fata celorlalte doua formatiuni, PSD si PNL.

Johannis s-a asezat strategic intre Mircea Geoana si Crin Antonescu

In acest timp, in biroul presedintelui Senatului au inceput sa intre, fara a da declaratii insa, "greii". Primul a fost Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, urmat apoi de Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata. A fost vehiculat si numele lui Nicolae Danila, membru al CA, insa nimeni nu l-a vazut "pe viu", toata lumea fiind prea ocupata sa supravegheze usa Salonului Alb.

Klaus Johannis a ramas singur in sala de sedinte pentru a raspunde intrebarilor jurnalistilor, pe care i-a anuntat ca a acceptat sa fie propunerea membrilor Opozitiei pentru postul de premier.

El a spus ca s-a discutat in principal despre un mandat pana dupa alegerile prezidentiale, iar in functie de rezultatul alegerilor, guvernarea sa sa fie evaluata si sa se decida daca mai continua sau nu.

Filmul crizei politice

Marti, 21:30: Vicepresedintele PD-L Gheorghe Flutur a anuntat ca democrat-liberalii il sustin in continuare pe Emil Boc pentru functia de premier.

Marti, 22:00: Liderul social-democrat, Mircea Geoana, sustine ca PSD, PNL, UDMR si grupul minoritatilor au convenit asupra sustinerii lui Klaus Johannis.

Miercuri, 10:00: Klaus Johannis anunta ca va merge la Bucuresti la discutiile programate la Senat intre PSD, PNL, UDMR si grupul minoritatilor.

Miercuri, 12:00: Johannis ajunge la Senat. Incep consultarile intre partide

Miercuri, 14:30: Presedintele Traian Basescu a chemat partidele la Cotroceni pentru negocieri.

Miercuri, 14:45: Negocierile de la Senat dintre partide s-au incheiat. Johannis anunta ca a acceptat sa fie nominalizat pentru functia de premier.

Miercuri, 17:00: Incep negocierile de la Cotroceni. Presedintele Traian Basescu respinge propunerea unui guvern de tehnocrati, pledand pentru un guvern de uniune nationala.