Cum au iesit din criza cei mai “tari” administratori de fonduri de actiuni

Autor: Roxana Daniela Pricop 16.10.2009

Cei mai buni administratori de fonduri de actiuni din anii de varf ai Bursei au abordat diferit criza financiara, unii reusind sa se mentina in top, in timp ce altii au cazut in pluton.

Fondurile Omninvest administrat de SIRA, Active Dinamic administrat de Swiss Capital si KD Maximus administrat de KD Investments au fost cele mai performante fonduri mutuale in anii 2005, 2006 si 2007, pentru ca in 2008 criza sa arunce aceste fonduri la coada clasamentului cu pierderi de peste 70%. Raliul Bursei din acest an a schimbat din nou varful clasamentului, aducand pe primul loc perdantul anului trecut -Active Dinamic, cu o crestere de 90% in noua luni, in timp ce KD Maximus si Omninvest s-au pierdut in pluton, cu castiguri de 40%, respectiv 28%.

Evolutia fondurilor de actiuni din ultimii doi ani sta drept dovada pentru asteptarile pe care le-au avut administratorii fata de criza, si pentru incercarile acestora de a gasi strategia de investitii castigatoare.

Astfel, administratorii care au crezut in gravitatea crizei au redus drastic expunerea pe actiuni a fondurilor de actiuni, in incercarea de a nu pierde banii investitorilor. Strategie care a protejat investitorii de scaderi anul trecut, insa i-a tinut departe de raliul prelungit al Bursei din acest an.

In cazul fondului KD Maximus, strategia a dat rezultate, pierderea inregistrata de fond in 2008 fiind cea mai mica din categoria sa, respectiv de 55%. KD Maximus a ramas cu mai putin de jumatate din activele investite in actiuni, restul fiind plasat in depozite bancare.

Anul trecut, portofoliul de actiuni al fondului KD Maximus nu a suferit modificari importante fata de anii in care fondul ocupa un loc pe podium, actiunile BRD si ale companiilor petroliere si de transport gaze continuand sa atraga cele mai mari plasamente. Si anul acesta, desi expunerea fondului pe actiuni a mai crescut, principalele detineri sunt in mare parte aceleasi. In primele noua luni ale anului, KD Maximus a inregistrat un randament de 40%, insa nu intra in primii trei performeri. Pe de alta parte, pe ultimii cinci ani, KD Maximus are cel mai mare randament, de 15,6%.

Omninvest s-a fript pe RASDAQ

Cum randamentele din anii de dinaintea crizei se datorau in mare parte pariurilor pe actiuni listate pe RASDAQ, titluri putin lichide si riscante, declansarea crizei i-a facut pe administratori precum cei de la SIRA, Swiss Capital sa ramana captivi pe o piata in prabusire. Pe de alta parte, pariul pe actiuni lichide, precum BRD, Petrom, Transgaz, i-a permis fondului KD Maximus sa se puna la adapost de scaderi, prin alocarea unei importante parti din active depozitelor bancare.

"Cu Omninvest am fost cei mai buni in 2005, si am ocupat locul secund in 2006 si 2007. Ca strategie, fondul investeste in companii cu capitalizare mica si medie de pe RASDAQ, iar greseala fundamentala pe care am facut-o in 2008 este ca am intrat pe RASDAQ si am ramas captiv. Acum regret deciziile luate anul trecut", a spus Marius Olteanu, directorul general al societatii de administrare SIRA. Omninvest a pierdut peste 75% anul trecut. In 2009, Omninvest a castigat 28%, situandu-se departe de randamentele de pe podium, iar pe ultimii cinci ani fondul a inregistrat o scadere de 28%.

"Nu am crezut ca acest raliu va dura, ma asteptam sa se incheie in luna iunie. In continuare cred ca acest trend crescator este un 'bubble', sustinut de banii ieftini care au intrat prin intermediul bancilor pe pietele internationale de capital", a explicat Olteanu.

Fondul de actiuni Active Dinamic, recunoscut pentru strategia agresiva de investitii si pentru pariul pe "rasdace", a pierdut 74% anul trecut.

In 2009, fondul a ramas cu mare parte din active investite in actiuni, reusind sa ia parte din plin la raliu. Astfel, unitatea de fond Active Dinamic a castigat aproape 90% in primele noua luni ale anului, cu o alocare de peste 80% din active pietei de actiuni.

Alaturi de adaptarea strategiilor la actualele conditii de piata, administratorii fondurilor de actiuni au dificila misiune de a recastiga banii si increderea investitorilor.