Fondul Mid Europa Partners, proprietarul Euroweb Romania, cumpara un operator TV in Bulgaria

Autor: Adrian Seceleanu 15.10.2009

Compania de management al fondului de investitii Mid Europa Partners (MEP), care a devenit luna trecuta indirect proprietar al companiei locale telecom Euroweb, a cumparat si un operator de televiziune prin satelit in Bulgaria.

Mid Europa Partners a cumparat pentru o suma ramasa confidentiala compania de televiziune prin satelit Interactivni Tehnologii AD (ITV), care are o baza de aproximativ 80.000 de clienti in Sofia, capitala tarii vecine, si in regiunile invecinate.

Stefan Tzvetkov, director asociat al MEP, a declarat ca achizitia este una importanta pentru fond, intrucat asigura intrarea pe piata de televiziune din Bulgaria si urmeaza altor preluari pe acest segment in regiune. Dragan Solak, presedintele grupului de operatori TV detinuti de Mid Europa Partners in regiune (printre care Telemach, Total TV si Serbia Broadband - SBB), a declarat ca achizitia va permite o optimizare a operatiunilor la nivel regional si astfel o reducere a costurilor.

ITV, una dintre cele doua platforme DTH din Bulgaria, colabora deja cu operatorul Total TV, potrivit datelor de pe site-ul fondului.

SBB, companie preluata de fond in 2007, este cel mai mare furnizor de cablu TV si internet din Serbia, in timp ce Total TV este un operator DTH regional, care ofera servicii in tarile din fosta Iugoslavie. Total TV ofera servicii de televiziune prin satelit in cinci tari din regiune.

Mid Europa Partners (MEP), care a detinut in trecut actiuni si la operatorul de telefonie mobila Connex (actualul Vodafone), a redevenit luna trecuta actionarul majoritar al companiei ungare Invitel, care detine in Romania furnizorul de servicii de comunicatii Euroweb Romania.

Invitel, fostul Hungarian Telephone and Cable Corp. (HTTC), este numarul doi pe telefonie fixa si internet broadband in Ungaria si are operatiuni si in alte tari din regiune, respectiv Romania, Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Serbia si Austria. Veniturile anuale ale Invitel sunt de aproximativ 500 mil. euro.

Pe de alta parte, Mid Europa Partners mai are investitii telecom in regiune in operatori din Austria, Slovenia si Polonia.

In Romania, compania detinuta de Invitel este Euroweb Romania, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii telecom pentru companii si operatori, cu afaceri anuale de peste 12 mil. euro in 2008.

Euroweb Romania a avut in primul semestru o cifra de afaceri de 22,3 mil. lei (5,29 mil. euro), in crestere cu 4,5% fata de valoarea din acelasi interval din 2008. Profitul EBITDA (inainte de plata dobanzilor si taxelor, includerea deprecierii si a amortizarii), principalul indicator financiar urmarit de companie, a crescut cu 22% fata de prima jumatate a anului trecut, la 5,4 mil. lei (1,28 mil. euro).

Consolidarea pozitiei Invitel, care revine in proprietatea unui fond cu bani si expertiza in telecom, ar putea afecta planurile RCS&RDS de a intra pe telefonie mobila in Ungaria. Budapesta a anulat licitatia pentru noi licente de telefonie mobila sustinand ca planurile competitorilor - printre care si RCS&RDS si Invitel sunt nesustenabile in criza. Inainte de tranzactia cu MEP numarul doi pe telefonia fixa si internet in Ungaria anuntase ca vrea sa lanseze pana la finele anului si servicii de telefonie mobila in parteneriat cu o alta companie.

Ultimele achizitii ale fondului