Optimism de la BERD: crestere economica de 1% in 2010

Autor: Mihaela Claudia Medrega 15.10.2009

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a revizuit in sus prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul viitor, de la 0,4% la 1%, estimarea fiind mai optimista decat a FMI, care vede un avans de 0,5%.

"Dupa ani de crestere sustinuta, Romania se confrunta cu o incetinire economica semnificativa cauzata de declinul exporturilor, reducerea activitatilor din sectorul constructiilor si diminuarea nivelului de finantare. Cu toate acestea, institutiile financiare internationale au actionat pentru a ajuta la atenuarea impactului crizei, iar perspectiva Romaniei pe termen mediu ramane favorabila, cu un potential bun in ceea ce priveste reluarea cresterii odata ce conditiile globale o vor permite", considera Peter Sanfey, economist al BERD.

Pentru acest an, BERD a dublat estimarea privind ajustarea economiei romanesti, de la -4% la -8%.

Specialistii institutiei considera ca orice posibila revenire a economiei la nivel regional anul viitor va fi "fragila si neconsistenta", prognoza de crestere economica "mascand" diferentele semnificative dintre statele emergente din zona.

"Este, de asemenea, evident ca impactul social al crizei economice globale va fi resimtit cu precadere anul viitor, cand numarul falimentelor companiilor si rata somajului vor continua sa creasca. Se estimeaza ca in regiunea BERD, cresterea pe termen mediu se va situa sub tendinta din ultimul deceniu", apreciaza economistul-sef al BERD, Erik Berglof.

Pentru Europa Centrala si de Est, BERD estimeaza o scadere economica medie de 6,3% pentru acest an, urmata de o crestere de 2,5% in 2010. Desi cresterea regionala de 2,5% previzionata pentru anul viitor este mai optimista decat prognoza de 1,5% inaintata in luna mai, cifra reflecta mai degraba revenirea dintr-o incetinire mai puternica decat se anticipase la inceputul acestui an, si nu semnele unei consolidari economice, se arata in comunicat.

Factorii care vor influenta semnificativ cresterea economica de anul viitor sunt ritmul lent de crestere a exporturilor, in special catre zona euro, dar si inasprirea conditiilor de creditare, deoarece bancile vor continua, treptat, sa-si reduca investitiile in regiune, potrivit BERD. Finantarea persoanelor fizice si firmelor mici va ramane limitata, ca urmare a cresterii numarului creditelor neperformante, anticipeaza institutia financiara. "Economiile care se vor confrunta in continuare cu probleme in sectorul bancar si cu obstacole in privinta recastigarii increderii populatiei ar putea inregistra o scadere anul viitor sau o crestere nesemnificativa."