Universitatile straine pleaca cu banii necheltuiti din Romania. Managerii romani nu vor burse de studiu

Autor: Alina Pahoncia 19.10.2009

Managerii romani sunt reticenti cand vine vorba sa aplice pentru burse de studiu la universitatile din strainatate, spun reprezentantii scolilor internationale de business.



"AS caracteriza profilul candidatilor romani ca «lazy skeptic» (lenes sceptic - n.r.). Nu cred ca o bursa de studiu inseamna ca vor primi bani pur si simplu si ca nimeni nu le va cere nimic in schimb", spune Zoya Zaitseva, Global Operations Manager al QS World MBA Tour, targ care a avut loc saptamana trecuta si care a adunat zeci de universitati din strainatate la Bucuresti.

Aproximativ 400 de vizitatori au fost la targul de MBA-uri, insa deocamdata este imposibil de prezentat o statistica cu privire la numarul celor care au aplicat pentru o bursa. Cu toate acestea, din primele date, se pare ca scolile nu vor reusi sa cheltuie banii alocati pentru burse in Romania. Zaitseva precizeaza ca situatia de pe piata romaneasca este singulara. "Nu se mai intampla sa nu cheltuim banii nicaieri in lume. Grecii sunt putin mai reticenti, insa nu in aceeasi masura ca romanii."

Scoli de business americane, europene si australiene au oferit burse in valoare de 1,6 milioane de dolari la Bucuresti, insa organizatorii si reprezentantii universitatilor spun ca managerii romani sunt rezervati cand vine vorba sa aplice la o bursa in strainatate.

Spre exemplu, scoala belgiana de busines Vlerick Leuven Gent pune la dispozitia candidatilor burse anuale in valoare totala de 425.000 de euro. In promotia care a terminat anul trecut, scoala belgiana a avut un roman, iar acum doi ani, doi manageri romani au mers sa studieze la Leuven.

"Oamenii nu cred ca noi chiar oferim burse in valoare de 400.000 de euro si nu cerem nimic in schimb. Spre exemplu, avem trei burse care se adreseaza in special managerilor din Europa Centrala si de Est, unde pot aplica romanii. Anul trecut, nu am cheltuit banii. Este foarte multa reticenta", spune Peter Rafferty, director International Business Development in cadrul Vlerick Leuven Gent.

Refuza burse de studiu

Situatia este cel putin ciudata, in conditiile in care pe piata locala sunt foarte putine programe care ofera burse de studiu pentru programe de master de business, iar costurile urca pana la cateva zeci de mii de euro.

"Am avut o situatie in Budapesta, la CEU, cand o bursa a fost castigata de o romanca. Bursa acoperea in intregime scolarizarea si o parte din cheltuielile personale, in total era vorba de aproximativ 10.000 de euro pe an. In final, parintii au decis sa nu o lase sa vina la Budapesta la facultate. Este vorba despre foarte multa suspiciune fata de sistem. Daca nu ai incredere, e suficient sa mergi la Budapesta si sa vezi ca universitatea exista, sa vorbesti cu oamenii, sa te asiguri ca totul e in regula. Eu sunt american si nu pot sa gandesc romaneste", spune Oliver Olson, country manager pentru Romania al CEU Business School.

O alta posibila explicatie pentru aceasta situatie este faptul ca romanii sunt interesati sa faca un MBA local sau european, in special in Marea Britanie, pentru ca au incredere in sistemul de invatamant britanic si evita programele din alte zone mai indepartate, cum este Australia, spre exemplu, este de parere Alina Vasile, country manager al City- University of Sheffield, care ofera un EMBA la Bucuresti.

"Oamenii sunt debusolati, nu stiu sa aleaga un MBA, nu au criterii pe care sa le urmareasca atunci cand aleg un astfel de program", spune ea.

Anul acesta, pana si numarul vizitatorilor la targul QS World MBA Tour Bucuresti a fost mai scazut ca in anii trecuti. Sunt participanti insa care spun ca un numar mai mic de vizitatori poate avea si un revers fericit.

"Am fost la targuri unde veneau multi oameni. Intr-un astfel de domeniu, cum este cel al educatiei de management, este mai importanta calitatea oamenilor decat numarul lor", precizeaza Alex Wright, profesor de strategie in cadrul The Open University Business School, care ofera in Romania un MBA in parteneriat cu Codecs.

Printre scolile care au oferit burse la Bucuresti s-au numarat Duke University (SUA), Melbourne Business School (Australia), Vlerick Leuven Gent (Belgia), Chicago Booth School (SUA).

De ce vor sa faca MBA

Un program MBA sau un Executive MBA te ajuta sa-ti extinzi experienta profesionala si sa inveti sa-ti conduci mai bine propriul business, iar aspectul financiar vine ca o recompensa a abilitatilor dobandite in urma unor astfel de cursuri. Cosmin Costea, 31 de ani, directorul general al companiei Distrifarm Europe, companie specializata in distributia de produse farmaceutice, spune ca ar dori sa urmeze un program de MBA pentru a dobandi cunostinte care sa il ajute in antreprenoriat. "Imi doresc sa acumulez cunostinte care sa ma ajute mai apoi sa-mi conduc singur propria afacere. As vrea sa urmez un MBA la o universitate din Anglia, dar care sa aiba filiala si in Romania pentru a putea sa ma ocup si de afacere", spune Cosmin Costea, care a participat la targul QS World MBA Tour Bucuresti. Alti manageri care vor sa urmeze un program MBA sau EMBA spun ca au ajuns la un anumit nivel in care au nevoie de o alta abordare a lucrurilor. "Cred ca am ajuns la un nivel al carierei in care sa ma intorc din nou pe bancile scolii. Vreau sa urmez un program de EMBA pentru o dezvoltare personala si implicit a oamenilor cu care lucrez", spune Marius Stefanica, 35 de ani, senior financial expert in cadrul companiei de consultanta in domeniul ingineriei si dezvoltarii economice Louis Berger Group. In prezent, pe piata locala sunt oferite 15 programe de MBA si EMBA, care costa intre 4.400 si 35.000 de euro. "Optez pentru un program EMBA la o universitate din Anglia pentru experienta, networking si volumul de cunostinte acumulat pentru a-mi extinde experienta profesionala", spune Dragos Popescu, 35 de ani, director de vanzari si marketing al companiei Concept Hotels, furnizor de produse si servicii hoteliere. Acesta spune ca este dispus sa aloce unui astfel de program un buget cuprins intre 20.000 si 40.000 de euro. Mihaela Ciocarlea

Ce castiga managerii dupa MBA/EMBA

Care sunt principalele beneficii dupa absolvirea unui MBA/EMBA?

Sursa: Studiu ASEBUSS - EXEC-EDU, pe un esantion de 200 de manageri absolventi