Pe scurt

Autor: Adelina Mihai 18.10.2009

Oana Ciornei si Marius Precu si-au facut firma de executive search

Oana Ciornei (36 de ani) si Marius Precu (34 de ani)

si-au deschis un business propriu de servicii de recrutare de executivi, dupa ce au ocupat timp de cativa ani functii de management in companii de executive search precum Leadership Development Solutions (LDS) sau SpenglerFox. "Cu toate ca piata este in scadere cu pana la 40% comparativ cu anii precedenti, situatia actuala va aduce companiilor reasezarea sistemului de prioritati pentru atragerea si dezvoltarea talentelor. Cei care acum isi revizuiesc «talent frameworks» vor fi cei care vor beneficia din plin de oportunitati", spune Oana Ciornei, membru fondator al companiei de executive search TheSearchers, care a decis sa infiinteze firma de recurtare la nivel de top management in aceasta luna. Oana Ciornei a lucrat in ultimii patru ani in cadrul companiei Leadership Development Solutions (LDS), condusa de Radu Furnica, cel mai scump "vanator" de executivi, partenerul pentru piata locala al Korn/Ferry International, cea mai mare companie de executive search din lume. Specializata in industria de consumer goods si technology, Ciornei si-a inceput cariera in cadrul Coca- Cola HBC, unde a lucrat timp de noua ani pe pozitii de top management in departamentele de IT si HR, in tara si in strainatate. Marius Precu, celalalt membru fondator al TheSearchers, a plecat din functia de country manager din compania de executive search SpenglerFox, parte a grupului irlandez Grafton, unde a coordonat timp de doi ani operatiunile din Romania si din Bulgaria. Anterior, Precu a lucrat timp de sapte ani in pozitii manageriale in departamentele de vanzari ale unor companii din industria farmaceutica. In prezent, TheSearchers are patru angajati. "Compania are biroul central in Bucuresti, iar incepand cu luna noiembrie vom deschide o sucursala la Timisoara, unde avem deja un portofoliu de clienti. Tarifele practicate sunt cele standard in industrie, adica o treime din compensatia anuala", mai spune Ciornei. Tarifele medii de pe piata locala pentru recrutarea de executivi pot ajunge pana la 15.000 - 20.000 de euro, in timp ce pentru pietele mature, pretul unei recrutari la nivel de top poate ajunge la 150.000 de euro.

Intre 300 si 2.000 de euro, pretul unui sfat pentru cea mai buna scoala la care sa-ti dai copilul

Parintii care vor sa-si trimita copiii la liceele private din strainatate pot sa plateasca intre 300 si 2.000 de euro pentru a apela la serviciile unei firme de consilere, care sa-i ajute sa aleaga scoala potrivita in urma unor teste la care va fi supus copilul. "In taxa de 300 de euro intra alegerea, consilierea si inscrierea in liceul la care doreste sa studieze copilul si cateva exemple de teste pe care le va primi la scoala. Daca vrea o serie de teste mai complexe, pretul poate ajunge pana la 1.500 - 2.000 de euro", sustine Alina Rosca, managerul filialei locale a companiei germane EIB - International, care ofera servicii de consiliere in educatie scolara si universitara, prin intermediul programului "Leading Schools of the World". Specialistii in consiliere au o serie de discutii cu parintii si cu copiii, in urma carora stabilesc care sunt trasaturile de caracter si aptitudinile copilului, care este capacitatea lor academica, precum si hobby-urile acestora si fac o analiza a asteptarilor pe care le au parintii de la copiii lor. "De asemenea, vrem sa stim daca e un copil mai introvertit sau daca are o personalitate mai exuberanta. La un alt test, elevul trebuie sa redacteze o compunere in limba engleza sau in limba germana", precizeaza Raluca Milin, consultantul in marketing al companiei. Daca nivelul de limba straina nu este destul de bun, elevii pot urma cursurile de perfectionare oferite de scoli, contra unui cost suplimentar care variaza intre 320 si 430 de euro pe semestru. Testarea preliminara a elevilor are loc in Romania, iar testarea finala o fac consultantii din Germania. In urma acestor discutii, consultantii vor recomanda, in functie de bugetul parintilor si de abilitatile si preferintele elevului, trei licee straine la care ar putea sa studieze. "Avem 300 de licee in portofoliu, alese in functie de clasamentele realizate de ministerele de educatie din tarile respective. Multi isi aleg scolile dupa recomandarile cunostintelor sau ale prietenilor si le aleg gresit", adauga Rosca. Printre liceele in care sunt sfatuiti elevii sa invete se numara o parte din scolile private din Marea Britanie, Elvetia, Germania, SUA, Noua Zeelanda sau Canada. Taxa de scolariare pentru un liceu privat din Noua Zeelanda poate ajunge la 6.800 de euro, iar in Elvetia, o scoala considerata buna poate sa ajunga la 70.000 de euro pe an. "Taxa medie de scolarizare in Anglia este de aproape 22.000 de euro pe an, dar include absolut tot: masa, cazare, materiale didactice si chiar unele excursii", mai spune Rosca.

Romanii, printre ultimii in lume la numarul de zile libere legale pentru sarbatori

Angajatii romani se afla pe ultimele locuri din lume in ceea ce priveste numarul de zile libere pe care le primesc in afara celor de concediu, intrucat legea permite numai noua zile libere pentru sarbatorile legale, arata un studiu realizat de compania de consultanta in resurse umane Mercer, parte a grupului Marsh & McLennan Companies. Romanii au dreptul la 30 de zile libere pe an (21 de concediu si 9 pentru sarbatori), situandu-se pe acelasi nivel cu salariatii belgieni sau germani. "Angajatorii au adesea dreptul de a solicita angajatilor sa lucreze de sarbatorile legale sau de a stipula ca acestea sa fie scazute din drepturile anuale de concediu ale acestora", sustine Matthew Hunt, membru al echipei internationale Mercer care acorda consiliere multinationalelor cu privire la practicile de angajare. De exemplu, daca britanicii au dreptul la 28 de zile de concediu, angajatorii pot solicita ca cele opt zile libere pentru sarbatori sa fie incluse in zilele respective. Cei mai privilegiati din punctul de vedere al numarului de zile libere pentru sarbatori sunt angajatii japonezi si cei indieni, care au cate 16 zile libere pentru sarbatorile legale. Salariatii din Lituania si cei din Slovacia sunt printre cei mai rasfatati dintre europeni in ceea ce priveste numarul de zile de sarbatori in care nu lucreaza (15, respectiv 13), la polul opus afandu-se Marea Britanie si Olanda, care au cate opt sarbatori legale pe an pentru care au liber de la serviciu, la cel mai scazut nivel din Europa. Majoritatea statelor din Europa aloca un numar minim de 20 de zile de concediu platit. Angajatii care au cele mai multe zile libere sunt cei din Finlanda si din Franta, care au, in medie, cate 40 de zile libere anual (concediu si sarbatori legale). Studiul Mercer a fost efectuat in 40 de tari si a luat in considerare drepturile legale ale unui salariat cu o vechime de zece ani si care lucreaza timp de cinci zile pe saptamana.