Dumagas incheie primul contract de transport cu Ford Craiova

Autor: Bogdan Alecu 18.10.2009

Dumagas Transport din Craiova, unul dintre cei mai importanti transportatori rutieri de marfa, cu afaceri de aproape 40 mil. euro in 2008, este primul transportator de pe piata locala care a incheiat un contract cu Ford Romania.

"Am incheiat un contract cu Ford Craiova in ceea ce priveste transportul", a spus Mihai Dugaesescu, cel care detine Dumagas Tranport, care a subliniat ca datorita clauzelor de confidentialitate nu poate oferi mai multe detalii.

Astfel, valoarea contractului nu este cunoscuta si nici produsele pe care le va transporta compania cu sediul central in Craiova. Cel mai probabil Dumagas va transporta piese si componente pentru uzina Ford de la Craiova, potrivit datelor ZF.

Ford a demarat productia utilitarei usoare Transit Connect in data de 8 septembrie, primele modele urmand a fi livrate catre dealerii Ford din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania, incepand cu perioada imediat urmatoare.

Distributia pe piata locala a modelelor Ford asamblate la Craiova va fi gestionata in continuare de Romcar, importatorul marcii pe piata locala, parte a Tiriac Holdings.

Productia uzinei de la Craiova va fi in 2009 de aproximativ 1.000-2.000 de vehicule comerciale, potrivit declaratiilor anterioare ale lui John Fleming, presedintele Ford Europa.

Productia va urca pana in 2012 la 300.000 de autovehicule si 300.000 de motoare anual, dintre care 90% vor fi exportate.

Incepand cu 2011 se preconizeaza un flux de intrare/iesire din uzina a unui camion la fiecare cinci minute. Cel mai probabil, in urmatorii ani numarul de transportatori care vor avea un contract cu Ford Craiova va creste la peste zece companii.

Spre comparatie, Automobile Dacia, cel mai mare constructor auto de pe piata locala, colaboreaza cu 10-20 companii de transport in vederea distributiei pe piata locala, dar si a exporturilor.

Exporturile au urcat in acest an la peste 80% din totalul productiei de la Mioveni, procent care a facut ca Dacia sa reorienteze o parte din transport catre calea ferata si pe rute maritime, in special in ceea ce priveste vanzarile din Europa de Vest, potrivit unor informatii din industrie.

Compania controlata de familia Dugaesescu opereaza o flota de 700 de camioane, dintre care 400 reprezinta flota proprie si alte 300 sunt sunt ale subcontractorilor selectati in sistemul Dumagas, potrivit ultimelor date disponibile.

Compania de transport face parte din grupul Dumagas, care mai cuprinde Dumagas LPG (imbuteliere si distributie GPL), Dumatrucks (vanzari si service autocamioane, semiremorci si utilaje de constructie), Asirex (broker de asigurare) si TID Oltenia (constructii si intretinere de drumuri). In 2008 Dumagas a finalizat inclusiv depozitul de la Craiova, ajungand la peste 20.000 de metri patrati de centre logistice.

Potrivit unor surse din piata, Dumagas s-a aflat in competitie inclusiv cu Edy Spedition, cel mai mare jucator de pe piata de profil, in cursa pentru primul contract de transport al Ford Craiova.

Potrivit oficialilor Parcului Industrial Craiova, compania Edy Spedition este in continuare interesata de o suprafata de teren in cadrul parcului.

In prezent Edy Spedition detine o flota de 1.000 de camioane, dupa ce ajunsese in 2008 la un nivel de 1.250, potrivit revistei Business Magazin.

Cine este Dumagas Transport