Bancile, acuzate ca nu dau credite fermierilor si franeaza dezvoltarea

Autor: Cristina Stoian 19.10.2009

Presedintele Traian Basescu a atacat ieri dur sistemul bancar spunand ca bancile au o pozitie in defavoarea beneficiarului din agricultura, potrivit Mediafax.

"Nu au nicio justificare, pentru ca Guvernul a intervenit prin fondul de garantare. Nu au niciun risc sa piarda bani. Va trebui sa mai avem o ultima discutie cu bancile, sa intelegem foarte bine: vor sa fie banci in sistemul bancar romanesc sau au cumva in vedere o franare a dezvoltarii Romaniei. Trebuie sa ne spuna deschis", a spus Basescu, prezent la targul anual de agricultura Indagra, care se desfasoara in aceste zile la Romexpo in Bucuresti. De asemenea, presedintele a anuntat ca este posibil ca Guvernul sa sprijine CEC pentru a suplini lipsa unei astfel de institutii. Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, nu a dorit sa comenteze pe marginea acestui subiect.

Fermele obtin cu greu finantare. In lipsa unei banci agricole, institutiile bancare cer garantii foarte mari si nu aplica dobanzi preferentiale ca in alte state europene.

In Polonia, de exemplu, dobanda la creditele pentru agricultura era de 6,5% la imprumuturile in zloti, conform Bancii Nationale a Poloniei, fata de 7,4% in cazul creditelor pentru achizitii de locuinte sau 15,4% pentru credit card-uri. De altfel, banca centrala a Poloniei prezinta separat dobanzile la creditele pentru fermieri, dat fiind importanta acestui sector pentru economia poloneza. In Romania, Banca Nationala nu are in rapoartele sale date despre dobanzile si volumul creditelor pentru agricultura. In general, dobanzile pentru agricultori la creditele in lei sunt de circa 20-25%. Pe langa acestea, garantiile cerute determina companiile sa renunte la ajutor. De exemplu, compania DANIV din judetul Teleorman, care exploateaza 1.000 ha de teren agricol, a solicitat un credit la CEC in valoare de 1,9 mil. lei (0,4 mil. euro) pentru achizitia de utilaje agricole, pentru care i s-a cerut sa garanteze cu mijloace fixe cu o valoare de trei ori mai mare decat cea a creditului. Bancile nu doresc franarea dezvoltarii Romaniei, potrivit lui Robert Arsene, directorul general al Agricover, companie care a rulat in agricultura afaceri de 91 mil. euro in 2008.

"Bancile isi folosesc resursele unde vad riscuri mai mici. Astazi, cand pot credita statul avand riscuri minore, interesul pentru alte sectoare este foarte scazut. Mai mult, in agricultura terenurile nu sunt considerate drept o garantie solida pentru ca inca nu exista o piata coerenta, iar companiile mici au extrem de putine active. Situatia lor financiara este departe de a arata atractiva", crede Arsene.

Doua dintre programele cele mai importante din agricultura, Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), care permite dezvoltarea mediului rural si programul "Primul siloz", lansat anul acesta pentru a-i ajuta pe fermieri, prin intermediul uneor certificate agricole garantate de Fondul de Garantare, sa obtina credit de la banci, nu au avut rezultate la fel de vizibile si din cauza reticentei bancilor.

Circa 30% dintre proiectele depuse pentru PNDR sunt retrase de catre beneficiari din lipsa de cofinantare, pentru ca majoritatea nu au banii necesari investitiei pana se face decontul de la Uniunea Europeana, potrivit Ministerului Agriculturii.