Proprietarii hotelului Cormoran incearca de trei ani sa vanda

Autor: Mirabela Tiron 18.10.2009

Omul de afaceri Cornel Gaina, care detine alaturi de sotia sa pachetul majoritar de actiuni la complexul hotelier Cormoran din Delta Dunarii, a spus ca incearca sa vanda proprietatea de trei ani, insa nu gaseste clienti.

"Au venit persoane care au cerut informatii despre complex si atat. Vreau sa vand Cormoran din cauza agresiunii fiscale, dar si a varstei inaintate pe care o am", a declarat Gaina, 56 de ani, care controleaza 57% din pachetul de actiuni impreuna cu Mihaela Gaina si Lidia Gaina. Ceilalti actionari ai complexului sunt Bruno de Giraud Dagay, Stefan Romica Popa, Marinela Giusca, Mirica Dumitrescu si Societatea de Investitii Financiare Muntenia.

Pe jumatate gol

Complexul Cormoran, care cuprinde un hotel de trei stele, o pensiune si 15 vile, ce cumuleaza 280 de locuri de cazare, a avut un grad de ocupare de 47% in primele noua luni anul acesta fata de 65% in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit lui Gaina.

Cifra de afaceri estimata anul acesta se ridica la 880.000 de euro, fata de 1,7 milioane de euro anul trecut, potrivit proprietarului si datelor de pe site-ul Ministerului de Finante. Compania Cormoran Prod Impex, in care lucreaza un numar mediu de 63 de angajati, a inregistrat anul trecut pierderi de 130.000 de euro, potrivit Ministerului de Finante.

"Pretul la care m-am gandit este de 6-7 milioane de euro, in urma evaluarii realizate. Acest pret este negociabil, mai ales in conditiile actuale", a spus el, adaugand ca in urma cu doi ani isi evalua complexul la 22 de milioane de euro.

Suprafata construita a complexului din localitatea Uzlina, judetul Tulcea, este de 9.000 de metri patrati, iar cea totala ajunge la 7,5 hectare. Pretul de cazare intr-o camera single la hotelul de trei stele din complexul Cormoran este de 205 lei de duminica pana joi si de 240 de lei vineri si sambata in aceasta perioada, in timp ce o camera single la pensiunea de trei margarete variaza intre 130 si 150 de lei in functie de ziua aleasa, potrivit datelor de pe site-ul companiei. Cormoran mai ofera pe langa locuri de cazare si locuri in sali de conferinte, doua restaurante, o discoteca, doua terenuri de tenis, terenuri de echitatie, doua piscine, spatii de joaca pentru copii.

Credite de sute de mii de euro

Constructia complexului a inceput in anul 1994, valoarea creditelor pe care trebuie sa le plateasca Gaina la banci fiind de 700.000 de euro.

Mai multi proprietari de pensiuni din zona Deltei Dunarii se plang ca afacerile lor sunt in scadere din cauza numarului mai mic de clienti, care duce la grade de ocupare reduse. Numarul de turisti pe care i-a atras Delta Dunarii a fost de aproape 40.000 de turisti din luna mai pana in august anul acesta, de trei ori mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut, turistii straini reprezentand doar 23% din total, potrivit Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD).

Datele furnizate de ARBDD reprezinta o centralizare a cifrelor primite de la pensiunile care emit facturi, fara a fi incluse datele pensiunilor care lucreaza la negru.