Fondurile de pensii si-au crescut expunerea pe actiuni cu 10 mil. euro

Autor: Angela Placinta 18.10.2009

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) continua sa mizeze pe cresterea bursei si isi cresc in fiecare luna investitiile in actiuni listate, la sfarsitul lui septembrie suma plasata in aceste instrumente fiind de 155 mil. lei (37 mil. euro), cu 10 mil. euro peste nivelul din august.

Cele mai recente date ale Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) arata ca in septembrie ponderea actiunilor in totalul investitiilor fondurilor era de 7,7%, fata de 6,1% in luna anterioara.

"A fost un raliu al bursei pe care l-am anticipat, dar nu cred ca va mai continua in perioada urmatoare. Colegii mei (alti administratori de fonduri - n.r.) considera ca acum este o perioada buna pentru acumulare, dar eu nu cred acest lucru, pentru ca nu vad vesti bune pentru economie in perioada urmatoare, care sa duca la cresterea bursei. Din punct de vedere macroeconomic, lucrurile nu se vor imbunatati in scurt timp", spune Dorin Boboc, directorul de investitii al Allianz-Tiriac Pensii, care administreaza al doilea fond de pensii private obligatorii ca marime, cu peste 1,2 milioane de participanti.

Fondurile care inregistreaza cele mai mari ponderi ale plasamentelor in actiuni sunt ING (12,4%), Generali (6,3%), AIG (6,2%), Prima Pensie (6%) si Allianz-Tiriac (5,7%).

Ponderea actiunilor s-a triplat in sase luni

Ponderea actiunilor in totalul investitiilor realizate de fondurile de pensii obligatorii s-a triplat in ultimele sase luni, avand in vedere ca la sfarsitul lunii aprilie aceasta era de 2,5%.

Cea mai mare parte din sumele primite in administrare de catre fonduri insa continua sa fie plasate in instrumente foarte sigure.

"Si in cursul trimestrului III activele fondurilor de pensii administrate privat au fost investite preponderent in active cu grad scazut de risc: titluri de stat si obligatiuni ale organismelor straine neguvernamentale", afirma oficialii CSSPP.

Astfel, la sfarsitul lunii septembrie titlurile de stat reprezentau 63,7% din totalul activelor fondurilor de pensii, fata de 58,3% in luna anterioara. Obligatiunile organismelor straine neguvernamentale reprezentau 4,7%, in scadere fata de august, cand ponderea era de aproape 6,2%. Fondurile mai investesc in obligatiuni municipale (1,85%), obligatiuni corporative (17,4%) si depozite bancare (5,18%).

Pe piata locala activeaza 12 fonduri de pensii private obligatorii, cu active de aproape 2 miliarde de lei (475 de milioane de euro) la sfarsitul lunii septembrie.