Internetul, salvarea operatorilor de telecomunicatii: creste si pe fix si pe mobil

Ziarul Financiar 19.10.2009

Numarul clientilor care au achizitionat o conexiune la internet a continuat sa creasca si in prima jumatate a anului, acesta fiind unul dintre putinele segmente ale pietei locale de comunicatii care au ramas pe crestere, potrivit unor date prezentate de Autoritatea de reglementare in comunicatii in cadrul evenimentului international IT&C Global Forum, care se desfasoara timp de doua zile in Bucuresti.

Astfel, rata de penetrare si utilizare a internetului au avansat in continuare, legaturile mobile inregistrand o rata de crestere spectaculoasa de 58% in sase luni, probabil pe fondul dezvoltarii retelelor din generatia a treia (3G) si orientarii romanilor catre terminale de tip business, care permit accesarea postei electronice si a Internetului.

Cinci milioane de conexiuni la internet

Datele ANCOM arata ca numarul legaturilor la internet a ajuns la cinci milioane la finele primului semestru al acestui an, de la 3,9 milioane in decembrie 2008 si de la 3,2 milioane in urma cu 12 luni.

Defalcat, accesul mobil la internet numara 2,4 milioane de linii, cu 58% mai mult fata de decembrie 2008, in timp ce avansul pe segmentul accesului fix la Internet a fost de 5% in prima parte a anului, la 2,6 milioane.

Rata penetrarii internetului la 100 de locuitori a ajuns la 12,3% si a crescut cu 1,8% fata de iunie 2008. Raportat la 100 de gospodarii, rata penetrarii Internetului a urcat cu 5,1%, la 32,1%.