Depozitele populatiei alearga sa ajunga din urma creditele

Autor: Liviu Chiru 20.10.2009

Depozitele clientilor individuali se apropie din nou de soldul creditelor contractate de la banci, dupa ce in ultimii doi ani populatia fusese net datoare fata de sistemul bancar, o situatie considerata cel putin inconfortabila de analisti.

Pe pietele asezate, bancile atrag de la populatie sume mai mari decat creditele acordate, diferenta fiind utilizata pentru finantarea companiilor. Pe piata romaneasca, boom-ul retailului din anii trecuti a facut ca in 2007 soldul creditelor populatiei sa depaseasca in premiera depozitele atrase.

La sfarsitul lunii august de anul acesta, populatia avea depozite la banci de 94 de miliarde de lei, in timp ce creditele contractate totalizau 99,6 miliarde de lei. Ecartul, ajuns la mai putin de 6 miliarde de lei, marcheaza astfel o ingustare semnificativa fata de maximul atins in octombrie anul trecut, cand creditele depaseau depozitele cu 17 miliarde de lei.

Cum soldul creditelor pentru populatie a fost in scadere in ultimele luni in timp ce depozitele au crescut, este doar o chestiune de timp pana cand populatia va redeveni creditor net al sistemului bancar.

"E o pozitie mai normala, mult mai confortabila decat situatia din anii trecuti", spune Dragos Cabat, presedinte al Asociatiei Analistilor Financiari - CFA Romania.

El subliniaza totusi ca nu ar trebui ca bancile sa exagereze nici in aceasta directie, pentru ca un dezechilibru mare intre sumele atrase de la populatie si cele plasate ar arata o proasta utilizare a resurselor.

"Daca BNR ar fi nevoita sa absoarba din nou excesul de lichiditate din sistem, i-ar scadea capacitatea de a-si impune politica monetara", puncteaza Cabat.

Fata de decembrie anul trecut, soldul depozitelor populatiei marcheaza acum o crestere cu aproape 14%, in timp ce creditele au avut o crestere cu mai putin de jumatate de punct procentual. Cresterea depozitelor a fost incurajata si de dobanzile ridicate platite de banci.

Pentru depozitele in lei, dobanzile au stationat la niveluri de 10%-15% pe an pana la sfarsitul verii. In paralel, creditele au fost foarte scumpe, descurajandu-i astfel pe potentialii clienti.

Si Florian Neagu, sedul serviciului Riscuri Macroprudentiale din BNR, a aratat recent ca populatia ar trebui sa aiba un rol consistent de creditor al sistemului bancar. El a subliniat ca majorarea economisirii de anul acesta a venit pe un fond de precautie.

De altfel, si pentru perioada urmatoare Neagu se asteapta la un comportament conservator din partea populatiei, in conditiile in care averea neta este in scadere, iar temerile legate de perspectiva somajului sunt tot mai pronuntate.

Si bancherii vorbesc de reticenta din partea clientilor la contractarea de credite, pe fondul incertitudinilor legate de venituri si chiar de pastrarea locului de munca. Majoritatea clientilor prefera sa amane contractarea unui credit cel putin pana la primavara, astfel ca vanzarile lunare ale bancilor sunt la mai putin de jumatate fata de mediile lunare de anul trecut.

Florian Neagu anticipeaza ca, cel putin in perioada urmatoare, populatia isi va canaliza economiile tot spre depozite bancare. Pe termen lung, ar trebui totusi sa apara o diversificare, odata cu majorarea cheltuielilor cu asistenta medicala, imbatranirea populatiei si cresterea veniturilor.