Opozitia catre premierul desemnat: Du-te acasa, Guvernul tau nu trece de Parlament

Autor: Iulian Anghel 20.10.2009

Premierul desemnat Lucian Croitoru nu se poate baza pe sprijinul opozitiei pentru formarea guvernului, iar ipoteza ca echipa lui Emil Boc sa ramana la Palatul Victoria pana dupa prezidentiale este din ce in ce mai probabila.



Opozitia ii cere pur si simplu lui Croitoru sa plece acasa si sa lase balta incercarile sale de a forma un guvern pe care sa-l treaca prin Parlament.

Croitoru s-a intalnit ieri cu reprezentantii PD-L, singurul partid care a acceptat discutiile, dupa ce cele trei formatiuni din opozitie au revenit duminica asupra deciziei de a avea intalniri separate cu el. PSD, PNL si UDMR se vor intalni, totusi, astazi, cu premierul desemnat, insa semnalul va fi, potrivit reprezentantilor acestor partide, unul clar: Nu avem ce discuta, iar guvernul pe care il veti alcatui nu va trece de votul Parlamentului.

Croitoru a insistat ieri ca poate sa-si formeze echipa, insa nu aceasta este marea problema, ci daca ea va si trece de Parlamentul controlat de PSD, PNL si UDMR. Dupa intalnirea cu PD-L el a afirmat ca intentioneaza sa ceara PSD doua-trei nominalizari pentru conducerea Ministerului Administratiei si Internelor: "Eu intentionez sa obtin o majoritate pentru a prezenta Guvernul in Parlament. (...) Ar fi dorit sa inceapa negocierile cu PSD. Dupa cum ati vazut, aceste negocieri cu PSD vor avea loc maine (astazi - n.n.). O sa le cer doua trei nominalizari pentru postul de ministru de interne".

Numai ca, in opinia PSD, numai de negocieri nu poate fi vorba.

Mircea Geoana, seful PSD, a anuntat ca social-democratii, PNL, UDMR, PC si grupul minoritatilor nationale il invita pe premierul desemnat la o intalnire comuna, astazi, doar pentru a-i spune ca ei au deja un premier agreat, in persoana lui Klaus Iohannis. De altminteri, liderul PNL, Crin Antonescu, a sustinut ca ii va trimite presedintelui Traian Basescu o scrisoare oficiala in care sa fie reafirmat sprijinul pentru Klaus Iohannis si sa fie ceruta retragerea mandatului lui Lucian Croitoru.

Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a sustinut, la randul sau, ca nu crede ca PSD e tentat de oferta lui Croitoru pentru Interne, mentionand ca liderii coalitiei ii vor transmite astazi acestuia ca nu are sanse sa devina premier. Totusi, premierul desemnat pare ca stie deja cum ii va arata Guvernul. Croitoru a afirmat dupa intalnirea cu PD-L ca nu exclude ca in Guvernul pe care il formeaza in aceste zile sa fie pastrati actuali ministri. Termenul limita pana la care Croitoru poate cere votul de incredere al Parlamentului expira luni, 26 octombrie.

Un guvern mai mic

Presedintele PD-L, Emil Boc, a sustinut dupa intalnirea cu Croitoru ca s-a discutat pe o schema de Guvern mai restransa decat cea actuala. "Nu am avut o discutie punctuala pe ministere, ci doar in cadrul general, al unei scheme de Guvern mai flexibila si redusa in comparatie cu schema actuala, urmand ca discutiile ulterioare sa fie pe portofolii si ministere, in functie de negocierile si cu celelalte partide", a spus premierul interimar.

Emil Boc a mai adaugat ca PD-L a prezentat cateva obiective pe care formatiunea le are in cadrul procesului de consultare, si anume necesitatea continuarii reformelor structurale ale statului, in constructia bugetara pe 2010 sa se porneasca de la cota unica de 16% si TVA de 19%.

Despre un guvern mai mic a vorbit ieri si presedintele Traian Basescu pentru site-ul Hotnews, preluat de Mediafax. Potrivit presedintelui, Lucian Croitoru va propune Parlamentului un Guvern cu mai putini ministri si va pune accentul pe oameni cu o "reputatie recunoscuta" in domeniu, indiferent daca sunt sau nu angajati politic.

Basescu reaminteste ca poate dizolva Parlamentul

Seful statului a repetat intr-un raspuns ca "in orice caz, dizolvarea Parlamentului este de nedorit, dar nu poate fi exclusa ca solutie constitutionala de deblocare a unei crize politice". "Oricare dintre variante va fi aplicata, important este sa ne asiguram ca o vom aplica pe aceea care nu ne duce la pierderea transelor de la FMI si UE. Acest lucru trebuie negociat cu Fondul", a spus Basescu.

Ipoteza ca Boc sa-si continue mandatul pana la alegeri

In actuala conjunctura, este foarte probabil ca o declaratie a presedintelui sa cantareasca mai mult decat toate incercarile de trecere a unui Guvern prin Parlament.

Basescu a declarat duminica seara ca dizolvarea Parlamentului este ultima sa optiune si ca mai are posibilitatea sa permita Guvernului Emil Boc sa functioneze pana dupa alegeri, presedintele ales putand sa desemneze un prim-ministru.

"Mai este varianta sa spun: In regula, ramanem cu acest guvern pana la alegerile prezidentiale si presedintele ales sa-si desemneze primul-ministru. Pentru a nu risca sa creez conditii de dizolvare a Parlamentului inainte de alegerile prezidentiale, exista posibilitatea sa decid sa las urmatorului presedinte posibilitatea sa-si desemneze primul-ministru", a declarat Traian Basescu.

Parlamentul poate fi dizolvat daca refuza de doua ori, in decurs de 60 de zile de la desemnarea unui prim-ministru, sa valideze Guvernul. In orice caz, Legislativul nu poate fi dizolvat pana la 15 decembrie, cand se implinesc doua luni de cand presedintele Basescu l-a desemnat pe Croitoru sa formeze Guvernul.

Opozitia a vazut in declaratiile lui Basescu intentia sa de a mentine in viata Guvernul Boc pana la alegeri si au aparut din nou acuzatiile ca actuala putere urmareste fraudarea alegerilor.

Linistea de dinaintea furtunii

Termenele curg