Depozitarul Central isi scoate din nou la vanzare actiunile, dupa esecul din vara

Autor: Roxana Pricop 19.10.2009

Depozitarul Central, institutia care realizeaza operatiunile de decontare si compensare aferente tranzactiilor cu actiuni derulate pe Bursa, a repus la vanzare un pachet de 4,4 mil. actiuni proprii ramase nesubscrise in cadrul ofertei derulate in aceasta vara.

Interesul pentru oferta de 4,5 milioane de actiuni in valoare de cel putin 1,8 mil. lei derulata de Depozitarul Central in luna iulie a fost scazut, fiind inregistrat un grad de subscriere de sub 3%. Mai exact, un numar de zece societati de brokeraj au achizitionat in total 120.000 de actiuni, la un pret minim de 0,41lei/titlu, devenind astfel actionari la institutia de decontare.

Cele zece societati de brokeraj au ajuns sa controleze 0,05% din capitalul social al Depozitarului. Actionarul majoritar al institutiei este Bursa de Valori Bucuresti (BVB), restul fiind detinut de banci, SIF-uri si fonduri de investitii (RAEF si Broadhurst Investment).

"Am decis sa cumparam actiuni la Depozitarul Central pentru ca vrem sa participam la adunarile generale ale institutiei. De asemenea, avem incredere in actualul management, si suntem interesati de cresterea detinerii in viitor", a spus Marius Trif, directorul general al societatii de brokeraj Carpatica Invest, care a achizitionat un pachet de 10.000 de actiuni.

Din lista celor zece societati de brokeraj, actionari la Depozitar, mai fac parte si Finaco Securities, Eldainvest, Prime Tranzaction, Estinvest.

Restul de actiuni ramase nesubscrise, in numar de 4,4 milioane si in valoare de cel putin 1,8 mil. lei, au fost scoase incepand de ieri din nou la vanzare. Pretul minim de achizitie este de 0,41 lei/titlu, evaluand astfel Depozitarul la 89 de milioane de lei.

"Interesul scazut pentru actiunile Depozitarului s-a datorat in mare parte crizei si lipsei de lichiditati din piata. In cadrul celei de-a doua oferte, pretul minim al actiunilor ramane acelasi, insa termenul limita de trimitere a intentiei de cumparare a fost extins la 60 de zile calendaristice", a spus Adriana Tanasoiu, directorul general al institutiei.

Daca nici de aceasta data oferta nu va fi subscrisa in totalitate, Consiliul de Administratie al Depozitarului va lua o decizie privind derularea unei noi oferte.

Actiunile scoase in prezent la vanzare au apartinut firmelor Gelsor si SOV Invest, care au fost declarate actionari neeligibili si astfel actiunile acestora au fost anulate si apoi emise din nou in numele Depozitarului Central, potrivit lui Tanasoiu. Societatile Gelsor SRL si SOV Invest detineau un pachet comun de peste 7% la Regisco SA, societate care a stat la baza Depozitarului Central de astazi.

In primul semestru, institutia a decontat un numar de peste 791.000 de tranzactii, in valoare totala de aproape de 2,7 mld. lei. Media lunara a valorii tranzactiilor decontate, pentru primele sase luni, a fost de peste 447 mil. lei, luna mai reprezentand varful, cu o valoare totala de aproape 660 mil. lei.

Pentru anul in curs, Depozitarul si-a bugetat venituri totale de 17,2 milioane de lei si un profit brut in valoare de 168.000 lei.

"In ceea ce priveste bugetul pentru anul in curs, pot spune ca respectam parametrii. Mai mult, am inregistrat o usoara crestere a profitului fata de valoarea bugetata", a continuat Adriana Tanasoiu.

Anul trecut a fost incheiat cu venituri totale de 20,3 milioane de lei, in scadere cu 15% fata de 2007, si cu un profit brut de 3,2 milioane de lei, de trei ori mai putin fata de anul precedent. Principalele surse de venit ale institutiei sunt veniturile incasate din serviciile pentru emitenti, pentru detinatorii de titluri, precum si cele prestate intermediarilor.