Investitorii vand in pierdere unitatile de fond din oferta OTP Wise

Autor: Rares Jitianu 19.10.2009

La aproape doua saptamani de la listare pe piata de capital, fondul inchis de investitii OTP Wise a inregistrat o scadere de 1,7% a valorii de tranzactionare fata de pretul de subscriere din oferta publica care a avut loc in urma cu aproape trei luni, desi fondul le garanteaza investitorilor ca vor primi cel putin banii investiti initial.

In cadrul ofertei de listare pe Bursa, unitatile de fond OTP Wise au fost oferite celor interesati la un pret de 200 de lei, dar de cateva zile s-au tranzactionat pe piata cu discount de pana la 3,5% fata de nivelul garantat al investitiei.

Ieri, o unitate de fond era cotata la 198,5 lei, spre exemplu.

Fondul de investitii nu a atras interesul investitorilor de pe Bursa, valorile zilnice tranzactionate fiind foarte reduse, de pana la 1.000 de euro.

In afara de OTP Wise, la Bursa mai este listat un alt fond de investitii, respectiv STK Emergent, administrat de STK Financial. De la listare in luna aprilie, pretul unitatilor de fond a crescut cu 15,5%, de la 33,5 lei la 38,7 lei, iar in ultima luna fondul a inregistrat rulaje zilnice si de 50.000 de euro.

"Din punctul meu de vedere, la OTP este vorba de investitori care au avut nevoie de bani si care au vandut sub pretul platit in cadrul ofertei publice, de 200 de lei, mai ales ca numarul tranzactiilor cu unitatile de fond a fost scazut. Cred ca la inceput investitorii si-au reamintit de ofertele publice initiale de succes din ultimii ani, insa in cazul OTP Wise este vorba de un fond de investitii si nu de o societate. In aceste conditii, pretul este strans legat de evolutia activului net al fondului, iar in ultimul timp acesta a scazut la OTP, pentru ca fondul a realizat cheltuieli pe care nu le-a acoperit inca", spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

La momentul ofertei publice, activul net unitar al fondului a fost de 200 de lei, acesta scazand pana la un nivel de 190,53 lei la 30 septembrie.

Nivelul maxim atins de unitatile de fond a fost de 210 lei in prima sedinta de tranzactionare.