Romania rateaza 300 milioane de euro de la Banca Mondiala

Autor: Claudia Medrega 19.10.2009

Romania rateaza incasarea la termen a celui de-al doilea imprumut programat de la Banca Mondiala, de aproximativ 300 mil. euro, in conditiile in care institutia a amanat vizita de negociere cu autoritatile pana la formarea viitorului guvern.

Joia trecuta, presedintele Traian Basescu dadea ca sigura incasarea banilor saptamana aceasta, afirmand ca imprumutul pentru finantarea deficitului bugetar nu este pus in pericol de criza politica.

"Vizita de negociere a fost amanata pana la formarea viitorului guvern. Misiunea era corelata cu cea a FMI. Este vorba de discutiile pentru al doilea imprumut, de aproximativ 300 mil. euro, din programul de finantare de 1 mld. de euro. Deocamdata a fost aprobat doar primul imprumut", au declarat pentru ZF surse din cadrul biroului institutiei financiare internationale de la Bucuresti. La jumatatea lunii iulie, Banca Mondiala a aprobat primul imprumut de 300 mil. euro (423 mil. $), din programul propus destinat atenuarii efectelor crizei economice globale si reluarii proceselor de crestere economica si convergenta. Sumele alocate de Banca Mondiala sunt incluse in programul de finantare de 20 mld. euro cu FMI si Uniunea Europeana.

Decizia vine la cateva zile dupa ce FMI a anuntat ca nu mai vine la Bucuresti pana la instalarea unui nou guvern, ceea ce inseamna amanarea transei a treia de 1,5 mld. euro. De asemenea, este in pericol transa de 1 mld. euro de la UE.

Statul se baza pe cel putin 3,5 mld. euro pentru acoperirea deficitului bugetar din finantari externe in ultimele trei luni ale anului, dar ar putea fi nevoit sa apeleze la piata interna.