PwC, liderul consultantei, isi trimite toti angajatii in concediu fara plata de 15 zile

Autor: Alina Pahoncia 19.10.2009

Cei 650 de angajati ai companiei de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) vor sta acasa prin rotatie cate trei saptamani. Motivul: "Criza este mai severa si dureaza mai mult decat s-ar fi putut anticipa".



Liderul pietei de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania, cu afaceri de 41 mil. euro in anul fiscal 2008, va acorda tuturor angajatilor 15 zile de concediu fara plata obligatoriu ca parte a strategiei de eficientizare a costurilor.

Masura se va aplica in perioada octombrie 2009 - iunie 2010 si vizeaza toti angajatii, prin rotatie, spun reprezentantii PwC. "Inca de la primele semne ale crizei economice am trecut la optimizarea operatiunilor si am incercat sa evitam orice masuri cu impact semnificativ asupra angajatilor. Cu toate acestea, avand in vedere ca declinul economic este mai sever si dureaza mai mult decat s-ar fi putut anticipa, iar perspectivele macroeconomice nu sunt incurajatoare, nu putem evita adoptarea unor noi masuri de optimizare a costurilor", a declarat pentru ZF Vasile Iuga, Country Managing Partner al PwC Romania. Companiile din Big Four au fost in ultimii ani printre cei mai activi angajatori pe pozitii de entry-level, concurenta pentru astfel de joburi fiind una din cele mai dure de pe piata. In fiecare an, mii de absolventi concureaza pe aproximativ 400 de joburi scoase la concurs de PwC, Deloitte, Ernst & Young si KPMG.

Salariul unui angajat pe o pozitie de entry-level din cadrul unei companii din Big Four porneste de la 600 - 700 de euro, potrivit informatiilor din piata.

PwC a incheiat anul trecut cu 650 de angajati si a anuntat in aceasta vara ca va face inca 100 de angajari in 2009. "Intr-o firma de consultanta oamenii sunt atat principala resursa, cat si principalul cost. Ne propunem sa iesim din criza in cea mai buna forma posibila si, atunci cand se va relua cresterea economica, sa putem oferi clientilor nostri acelasi nivel de servicii cu care sunt obisnuiti. Solutia concediului fara plata este una pe termen scurt, o masura temporara menita sa ne dea flexibilitatea necesara pe drumul catre redresarea economica", a completat Iuga.

In vreme ce mediul privat s-a ajustat puternic pe fondul crizei economice, reducand costurile si eficientizand operatiunile, Guvernul se chinuie de cateva luni de zile sa aplice masura de reducere cu 15% a costurilor pe care le implica cei 1,4 milioane de bugetari. O vacanta neplatita de doua saptamani pentru tot sectorul bugetar ar insemna economii de cateva sute de milioane de euro.

Bancherii au fost primii care au apelat la masura concediilor fara plata inca din aceasta vara pentru reduceri de costuri de sute de mii de euro sau chiar de un milion de euro. Astfel, cei 1.000 de angajati ai ING isi iau doua saptamani de concediu fara plata, pe baza de voluntariat, in timp ce la Bancpost, celor 3.600 de salariati li s-a solicitat sa isi ia cinci zile de concediu fara plata pana la sfarsitul anului, potrivit unor surse bancare.

Companiile din Big Four (PwC, Deloitte, Ernst & Young si KPMG) au impreuna 2.200 de angajati si ruleaza afaceri de 150 mil. euro.

La nivel de management, salariile consultantilor ajung la 2.000 - 3.000 de euro. Potrivit informatiilor din piata, mai multe firme de consultanta au apelat la concediul fara plata pentru angajati. Cu toate acestea, reprezentantii Ernst & Young au negat ferm o astfel de decizie, iar cei ai KPMG nu au confirmat o astfel de informatie.