Grupul Natuzzi angajeaza 300 de oameni la fabrica de mobila din Baia Mare

Autor: Laurentiu Cotu 20.10.2009

Conducerea grupului Natuzzi, care detine in Romania compania Italsofa din Baia Mare, unul dintre principalii producatori de mobila de pe piata locala, a anuntat ca in primul semestru al anului vanzarile producatorului din Baia Mare au scazut cu 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"In Romania vanzarile Natuzzi, conform rezultatelor obtinute in cadrul centrelor comerciale unde grupul isi distribuie produsele, s-au redus la jumatate, pe fondul scaderii consumului general. Cifra totala de afaceri a grupului Natuzzi a inregistrat o scadere de 20% in al doilea trimestru comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta diminuare s-a datorat comprimarii generale a economiei internationale, mai ales datorita efectelor asupra clientilor din Statele Unite", a declarat Cosimo Cavallo, senior vice president pentru regiunea Europei de Sud si Est si pentru Orientul Apropiat al grupului Natuzzi.

Potrivit reprezentantilor grupului Natuzzi incepand din a doua parte a anului vanzarile internationale ale grupului au inregistrat o revigorare comparativ cu primele sase luni din 2009.

"Acest lucru ne face sa ne gandim la o revenire treptata a pietei de mobilier la nivel european si a condus la revigorarea productiei, inclusiv pentru fabrica din Romania", a spus Cosimo Cavallo.

Compania Italsofa Romania a inregistrat anul trecut un profit net de 30 mil. lei (8,1 mil. euro), in scadere cu 38% comparativ cu nivelul de 48 mil. lei (14,4 mil. euro) raportat in 2007. Cifra de afaceri obtinuta de Italsofa Romania anul trecut a inregistrat o crestere de 19% fata de anul precedent, pana la 307 mil. lei (83,4 mil. euro).

Conform conducerii grupului Natuzzi, chiar daca in luna martie a acestui an au fost disponibilizati in Romania circa 140 de angajati, in momentul cand managementul a constatat o crestere a productiei pentru lunile iulie si august, a angajat alti 300 de colaboratori, numarul total al angajatilor grupului in Romania ajungand in prezent la 1.612 de persoane.

In Romania grupul a investit peste 40 mil. euro pentru implementarea liniilor de productie si pentru imbunatatirea structurii de lucru. In cadrul Italsofa lucrau anul trecut 1.474 de angajati comparativ cu 1.480 la finalul lui 2007.

Grupul Natuzzi are unsprezece fabrici la nivel mondial si exporta in 123 de tari.

Productia realizata la Baia Mare este destinata in intregime catre centrele de vanzari din Europa. Grupul Natuzzi, care este actionarul fabricii de la Baia Mare, detine la nivel mondial doua branduri: Natuzzi, care este pozitionat pe segmentul high-end al pietei, si Italsofa, linie de productie creata in 2001, proiectata pentru segmentul comercial.

Produsele Italsofa sunt realizate in China, Brazilia si Romania.

Principalii producatori de mobila din Romania sunt Mobexpert, Elvila, Neoset, Palrom, Silvarom, Staer. Productia de mobila a atins anul trecut in Romania nivelul de doua miliarde de euro, dar, conform datelor furnizate de producatori, in primul semestru vanzarile de mobila in Romania s-au redus cu aproximativ 25%.