Inspectorii BNR iau la puricat portofoliile de credite ale bancilor

Autor: Liviu Chiru 20.10.2009

Inspectorii Bancii Nationale sunt in plina campanie de controale la banci, deruland verificari chiar si in afara planului, in conditiile in care la nivelul pietei portofoliile de credite continua sa se deterioreze intr-un ritm alert, situatie care cere mai multa atentie din partea autoritatii de supraveghere.

Nicolae Cinteza, care conduce Directia Supraveghere din BNR de mai bine de un deceniu, spune ca raportarile cele mai recente ale bancilor, din luna august, contureaza o imagine confortabila a sistemului bancar. Totusi, el nu exclude ca, in cazul in care BNR descopera nereguli in urma controalelor in raportarile facute de banci, sa aplice sanctiuni dure, mergand pana la schimbarea unor conducatori.

"O astfel de schimbare s-a produs deja. Depinde de ce rezulta din controalele pe care le avem in curs, chiar daca nu erau planificate", a spus pentru ZF Nicolae Cinteza.

Cea mai recenta schimbare de management in sistemul bancar s-a produs la sfarsitul lunii septembrie, cand Nicolae Hoanta si-a incetat activitatea ca director general si presedinte al Consiliului de Administratie la Banca Carpatica.

Cinteza nu a confirmat, dar nici nu a infirmat o legatura directa intre controalele derulate si aceasta schimbare. De altfel, politica BNR este de maxima discretie in cazul unor astfel de sanctiuni, pentru a nu periclita imaginea bancilor. Practic, BNR le cere actionarilor sa ia astfel de masuri.

La sfarsitul anului trecut, guvernatorul Mugur Isarescu a aratat ca BNR a sanctionat dur un conducator de banca pentru "instabilitate psihica". Ulterior, pe piata au circulat informatii potrivit carora plecarea Manuelei Plapcianu de la conducerea Bancpost ar fi fost urmarea acestor sanctiuni.

Se uita si in dosarele din sucursale

Potrivit informatiilor din piata, inspectorii BNR au inceput inca din vara o campanie de controale la bancile comerciale, fiind inclusi in procesul de verificare de la jucatorii de top pana la cei de mici dimensiuni. Controalele vizeaza in special respectarea normelor de prudenta in cadrul activitatii de creditare, mergandu-se chiar pana la inspectarea dosarelor la nivelul sucursalelor din teritoriu. In functie de talia bancii si complexitatea investigatiilor, aceste controale pot dura de la cateva zile pana la cateva saptamani.

Cinteza sublinia recent ca abordarea cea mai periculoasa din partea bancilor ar fi sa raporteze eronat date privind calitatea portofoliilor de credite, subliniind ca o astfel de abatere ar fi sanctionata foarte dur.

Calitatea portofoliilor de credite se deterioreaza rapid, ponderea imprumuturilor cu restante mai vechi de 60 de zile (un indicator utilizat de BNR in evaluarea sistemului) urcand la 12% din total in iulie, potrivit celor mai recente date publicate de banca centrala. In iulie anul trecut, ponderea lor era de doar 5,3%, iar in decembrie ajunsese la 7,6%.

Desi bancile au facut provizioane foarte mari in special de la inceputul lui 2009, gradul de acoperire a creditelor cu restante mai vechi de 60 de zile (la valoare diminuata cu garantiile detinute de banci) a coborat la 107% in iulie, fata de 125% in iulie anul trecut.