Europa Centrala si de Est: “Bulgaria sa adopte fortat moneda unica daca UE ii bareaza drumul spre zona euro”

Autor: Cristina Roşca 20.10.2009

Visul bulgarilor de a trece la euro pana in 2013 ar putea fi spulberat de Uniunea Europeana, care cere tarii est-europene pe langa respectarea Tratatului de la Maastricht si reducerea deficitului de cont curent.



Bulgaria este tara din Europa de Est aflata cel mai aproape de adoptarea euro, insa daca nu va fi acceptata in mecanismul ERM II - antecamera zonei euro, in ianuarie, singura solutie posibila este adoptarea unilaterala a monedei euro, a spus Georgi Angelov, economist al Institutului Open Society.

La o intalnire internationala unde s-a discutat situatia reformelor in noile state membre ale Uniunii Europene, Angelov a spus ca blocarea accesului Bulgariei la ERM II - testul de stabilitate al monedei nationale bulgare, ce se intinde pe o perioada de doi ani, dupa care statul sa poata renunta la leva in favoarea monedei unice - ar fi o incalcare a Tratatului de Aderare al UE in cazul Bulgariei si ar lasa ca singura solutie viabila adoptarea unilaterala a euro, scrie cotidianul Dnevnik.

Criteriilor oficiale stabilite la Maastricht li s-a mai adaugat unul neoficial, pentru Bulgaria - sa reduca deficitul de cont curent - inainte de a putea adera la ERM II, potrivit afirmatiilor lui Angelov.

Mai multi economisti au fost de acord cu afirmatiile lui Angelov, insa au ales sa ramana sub protectia anonimatului. Oficialii guvernamentali au refuzat sa comenteze.

Adoptarea euro este obiectivul suprem pentru Bulgaria

La inceputul acestei luni, ministrul de finante Simeon Djankov a spus ca Bulgaria ar trebui sa incerce sa adere la mecanismul ERM II la sfarsitul lunii ianuarie 2010. Bulgaria urmeaza sa depuna cererea pentru aderarea la mecanismul ERM II in ianuarie anul viitor, desi termenul initial era noiembrie 2009.

In prezent Bulgaria are un curs valutar fix, moneda nationala fiind raportata la euro.

Bulgaria intentioneaza, in pofida recesiunii ce s-a abatut asupra economiei, sa adopte moneda euro pana in 2013, cand mandatul guvernului de centru-dreapta instalat la Sofia in acest an va expira, potrivit ministrului bulgar de finante Simeon Djankov.

"Obiectivul meu major pentru intregul mandat este intrarea in zona euro", a explicat Djankov. "Cred cu tarie si sunt optimist ca acest lucru se va intampla".

La nivel de Europa Centrala si de Est, in prezent Bulgaria este singurul stat care ramane pe pozitii in privinta aderarii la euro. Celelalte state, precum Polonia, Cehia sau Ungaria, au amanat momentul aderarii pe termen nelimitat din cauza crizei financiare care a destabilizat economiile.

Polonia, care initial dorea sa intre in ERM II in prima jumatate a lui 2009, a recunoscut ca telul era prea optimist si a decis sa amane momentul pana cand statul va fi pregatit sa faca acest pas. Cehia si Ungaria, desi nu priveau acest pas ca unul ce va avea loc in viitorul apropiat, au anuntat ca vor amana luarea unei decizii pana cand recesiunea economica mondiala va pierde in intensitate.

Moneda euro este un colac de salvare pentru Est

In aprilie, Fondul Monetar International a realizat un raport potrivit caruia adoptarea rapida a euro de catre tarile din Est ar fi cea mai eficienta cale de a pune capat crizei care a dat peste cap regiunea si a facut multe tari sa apeleze la ajutor financiar din partea institutiei.

Tarile din Europa Centrala si de Est lovite de criza financiara globala ar fi trebuit sa renunte la monedele lor si sa adopte moneda unica europeana chiar si fara sa intre formal in zona euro, potrivit FMI.

Zona euro ar fi trebui sa-si relaxeze regulile de aderare astfel incat membrii Uniunii Europene din fostul spatiu comunist sa se alature celor 16 state membre ale zonei euro in calitate de cvasimembri, fara sa detina si pozitii in consiliul de conducere al Bancii Centrale Europene (BCE), spun oficialii fondului.

Banca Centrala Europeana a respins ideea FMI. Ideea a fost considerata de catre stategii BCE, in frunte cu presedintele Jean-Claude Trichet, ca fiind neviabila si periculoasa pentru moneda euro, care si-ar putea pierde din credibilitate.

In cadrul Uniunii Europene parerile oficialilor si ale comentatorilor erau impartite. Unii spuneau ca desi ideea este posibil sa nu fie sustenabila pentru unele state cu rate de schimb flotante, cum este cazul Poloniei si Cehiei, dar ar putea reprezenta o solutie viabila pentru statele mai mici, cu rate fixe de schimb, cum este cazul Bulgariei si statelor baltice.

Rezervele fiscale vor fi depuse la banci pentru dobanzi mai mari

Daca statul reuseste sa isi echilibreze bugetul pe 2009, o parte a rezervei fiscale ar putea fi depozitata la bancile comerciale, unde vor putea beneficia de dobanzi mai mari. Planul a fost anuntat de ministrul de finante bulgar Simeon Djankov. El a spus ca statul a pierdut miliarde de dolari din cauza ratelor reduse ale dobanzii aplicate pentru rezerva fiscala. Bulgaria are un curs valutar fix inca din 1997, situatie care obliga statul sa puna deoparte rezerve fiscale care sa protejeze raportarea levei la euro si pentru a putea onora platile in valuta. In prezent, guvernul tine rezerva, in valoare de 7,7 mld. leva (3,94 mld. euro) la sfarsitul lunii august, in depozite la banca centrala a Bulgariei. Aceste depozite au o rata a dobanzii de 0,5% pe an.