Ovidiu Cordoneanu, ISC: Orice carnatar isi face firma de constructii

Autor: Catalin Lupoaie 20.10.2009

Ovidiu Cordoneanu, directorul general al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), nu are parghiile necesare pentru a impune reguli mai stricte in constructii, care ar trebui impuse prin legislatie, astfel incat nu "orice carnatar sa-si faca firma de constructii", ci doar persoanele specializate in domeniu.

"Este unul dintre putinele domenii in care oricine isi poate deschide o firma. Daca vrei sa deschizi o farmacie trebuie sa fii farmacist, daca vrei sa fii avocat trebuie sa intri in Barou, numai in constructii nu se face o selectie. Ca sa muncesti in domeniu trebuie sa fii de profesie, sa ai habar cum sa iti faci meseria", a spus directorul general al Inspectoratului de stat in Constructii, Ovidiu Cordoneanu, in cadrul evenimentului "Romania Under Construction", organizata de Business Standard.

In schimb, Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), afirma ca, la nivelul patronatului, se incearca de peste zece ani realizarea unei reglementari pentru acest sector, insa proiectul de ordonanta stagneaza la ministerul de resort. "Este un proiect de ordonanta care este impietrit la Ministerului Dezvoltarii. Patronatul poate emite acele atestate, dar nu sunt recunoscute de minister", sustine Iftime.

Cordoneanu a mai spus ca o alta problema din industria de constructii este ca dezvoltatorii nu tin cont de factorii socio-demografici la construirea unui cartier rezidential. "Ar trebui sa se verifice inainte de construirea unui cartier rezidential care este segmentul de public caruia ii este adresat, daca acel segment poate achizitiona apartamente in acel loc, daca se pot accesa credite. Nimeni nu ia in calcul aceste aspecte si apoi se plang ca nu pot sa vanda apartamentele", a explicat directorul general al ISC.