Revin investitorii speculativi?: Tranzactie cu 35 de apartamente in Doamna Ghica Plaza

Autor: Cristi Moga 20.10.2009

Romfelt Real Estate, detinuta de un fond de investitii sloven si cativa oameni de afaceri locali, printre care Adrian Lustig si bancherul Dan Pascariu, a vandut in aceasta saptamana circa 35 de apartamente in ansamblul rezidential Doamna Ghica Plaza unui grup de investitori care intentioneaza sa inchirieze locuintele de la inceputul anului viitor.

"Aseara (luni-seara - n.r.) am finalizat negocierile la ora 11 cu un fond de investitii caruia i-am vandut in jur de 35 de apartamente, fara o reducere foarte mare. Acestia intentioneaza sa inchirieze locuintele de la 1 ianuarie. Aceasta este o investitie mai buna decat sa tii banii in banca. Iti poate aduce un randament in euro de 8-10% anual, iar in conditiile in care cea mai mare parte a banilor vin de la banca, randamentul la fondurile proprii poate fi de 100% pe an", a declarat Avi Shloush, general manager al companiei. In cadrul proiectului un metru patrat construit se vinde cu 1.000 de euro, insa cel mai probabil cele 35 de apartamente au fost preluate la un pret mai redus.

Un apartament pe zi

De la debutul crizei imobiliare, investitorii speculativi au preferat mai degraba sa renunte la avansurile acordate pentru achizitia de apartamente decat sa faca noi investitii, in conditiile in care preturile au luat-o pe o panta descendenta. Reprezentantul Romfelt nu a dorit sa precizeze identitatea celor care au cumparat locuinte in cadrul ansamblului de 616 apartamente a carui finalizare se apropie de sfarsit.

Shloush spune ca proiectul este vandut in proportie de 33% (circa 200 de apartamente), dar in ultima perioada ritmul s-a accelerat, astfel ca in ultima luna si jumatate a fost contractat in medie cate un apartament pe zi, incluzand si locuintele preluate de catre investitori.

Proiectul este format din opt blocuri cu patru si 16 etaje, in timp ce al noualea imobil are 24 de etaje si o inaltime de 78 de metri, unul dintre cele mai inalte din Bucuresti.

Preturile pornesc de la 56.000 de euro plus TVA pentru o garsoniera cu o suprafata construita de 62 mp (utila plus balcon si spatii comune), in timp ce preturile apartamentelor cu patru camere si o suprafata construita de 161 mp sunt de 152.000 de euro plus TVA.

Greu pentru "Prima casa"

"Avem un numar limitat de garsoniere, astfel ca, din nefericire, putem vinde putine locuinte prin programul «Prima casa». Avem in schimb finantare prin Alpha Housing, cu un avans de 15% si o dobanda de 5,88% la euro. In plus, pentru apartamentele cu trei camere avem o promotie pana la sfarsitul lunii noiembrie, un pret de 900 de euro pe metrul patrat construit", a mai spus Shloush.

Managerul isi propune ca pana la sfarsitul anului viitor sa vanda toate cele 400 de apartamente ramase si spune ca incepand cu decembrie a acestui an primii cumparatori s-ar putea muta in noile locuinte.

"Bancile nu mai dau in prezent credite pentru dezvoltari mari. Nu o sa mai vedem in Bucuresti proiecte noi cu 600 de locuinte in urmatorii doi-trei ani. Am ajuns la concluzia ca oamenii vor sa vada apartamentele finalizate si sa fie siguri ca proiectul se realizeaza, de aceea credem ca vom avea vanzari bune in urmatoarea perioada."

Despre proiect