Vanzarile de motociclete scad mai abrupt decat cele auto

Autor: Bogdan Alecu 20.10.2009

Vanzarile de motociclete au inregistrat o scadere de aproape 90% in primele sase luni ale acestui an, la un nivel de 908 unitati fata 8.251 in perioada similara a anului trecut, potrivit statisticilor Asocatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

Comparativ, in prima jumatate a acestui an vanzarile de masini au scazut cu 51% comparativ cu perioada similara din 2008, la 70.610 de unitati, in timp ce scaderea cea mai puternica a fost inregistrata de camioanele de peste 18 tone. Acestea au inregistrat un declin de aproape 90%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 613 unitati.

In ciuda scaderii pietei totale a motocicletelor, exista inclusiv marci care au inregistrat cresteri. Spre exemplu, Piaggio, marca specializata pe productia de scutere si cel mai bine vanduta in primul semestru, a inregistrat in prima jumatate a anului o crestere a vanzarilor de aproape 40% comparativ cu primul semestru al anului trecut la 173 de unitati.

Harley-Davidson, brand importat pe piata locala de Automotive Trading Services, fostul importator al Citro'n pe piata locala, companie detinuta de fostul premier Calin Popescu-Tariceanu si Bogdan Bucurescu, directorul companiei, a inregistrat in acest an un declin de 56%, la 20 de unitati in primul semestru, dintre care 13 unitati in trimestrul al doilea. In acelasi timp, Honda Motorcycles, una dintre cel mai bine vandute marci de motociclete de pe piata locala importata de AutoItalia, a inregistrat un declin de 78% al vanzarilor in prima jumatate a anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la 33 de unitati.

In ciuda scaderii puternice a vanzarilor de motociclete noi, importurile de modele second-hand au fost in lunile iulie si august de aproape trei ori mai mari decat inmatricularile celor noi, potrivit statisticilor Directiei Regim Permise si Inmatriculari ale Vehiculelor. Astfel, daca in iulie si august inmatricularile de motociclete noi au atins un nivel de 236, respectiv 210 unitati, cele de modele second-hand au fost de 741, respectiv 651 de unitati.