EDP va avea un prim parc eolian in functiune in Medgidia dupa o investitie de peste 100 mil. euro

Autor: Roxana Petrescu 21.10.2009

Grupul energetic Energias de Portugal (EDP), cu venituri de circa 14 mld. euro anul trecut, al patrulea mare operator de energie eoliana din lume, va pune in functiune pana la mijlocul anului viitor un parc eolian de 90 MW, localizat in Medgidia, in urma unei investitii de peste 100 de milioane de euro.

EDP a achizitionat anul trecut prin intermediul subsidiarei sale EDP Renovaveis (EDPR) proiecte totalizand 736 MW (mai mult decat un reactor nuclear de la Cernavoda), in diferite faze de dezvoltare, prin preluarea unui pachet de 85% din actiunile companiilor care dezvolta aceste proiecte Renovatio Power si Cernavoda Power. "La mijlocul anului viitor, primul parc de 90 MW va fi functional in Medgidia. Investitia pentru instalarea unui megawatt in sectorul eolian este de circa 1,3-1,5 milioane de euro, bani care includ toate lucrarile necesare. Acum fundatiile sunt gata pentru proiectul din Medgidia", spune Andreea Vatra, director general al Wind Expert, cea mai mare companie de consultanta in domeniul eolian de pe piata locala, care ofera astfel de servicii celor de la EDPR. Compania mai are acum in constructie un parc de 138 MW localizat in Cernavoda, intentionand ca in urmatorii trei ani capacitatea totala a proiectelor functionale sa fie de 298 MW.

"Deocamdata, nu putem spune cu precizie cand va deveni functional si parcul de la Cernavoda. Vom da drumul la proiecte pe rand, astfel incat in urmatorii trei ani sa avem 298 MW functionali pe partea eoliana", a mai spus reprezentanta Wind Expert.

Cele doua parcuri eoliene, cel din Medgidia si cel din Cernavoda, vor folosi turbine livrate de compania daneza Vestas. EDPR si Vestas au semnat un contract la inceputul acestui an pentru furnizarea a 76 de tubine eoliene cu o capacitate totala de 228 MW, adica exact cat vor avea cele doua proiecte ale EDPR care se afla in faza avansata de executie.

Reprezentanta Wind Expert spune ca firma pe care o conduce consiliaza in acest moment proiecte cu o capacitate cumulata de circa 2.000-2.500 MW, din care cel mai mare proiect la care lucreaza este unul de 400 de MW care ar putea deveni functional in urmatorii cinci ani.

"Avem un intreg portofoliu de proiecte pentru care livram servicii de consultanta. Acestea au capacitati diferite care variaza intre 8 MW si 400 MW, acesta fiind si cel mai mare proiect eolian la care lucram acum. Cred ca va deveni functional in urmatorii cinci ani", a precizat Vatra, fara a da insa detalii legate de numele investitorului sau viitoarea zona a acestui proiect.

In afara de EDPR, proiectul cehilor de la CEZ se afla intr-un stadiu avansat in ceea ce priveste constructia parcului eolian de

600 MW din doua localitati dobrogene, Fantanele si Cogealac. Potrivit celor mai recente declaratii ale reprezentantilor CEZ Romania, lucrarile la parcul de la Fantanele care presupun instalarea a 139 de turbine eoliene ar trebui finalizate in primavara anului viitor.

Unii merg mai departe, Martifer sta pe loc

Grupul portughez Martifer, care si-a anuntat intentia de a construi un parc eolian in localitatea tulceana Babadag inca din 2007, spune ca in prezent proiectul este blocat din cauza unor conflicte cu autoritatile locale.

"Proiectul nostru viza instalarea a 20 de turbine de cate 2,1 MW. Lucrarile se desfasoara pe un teren concesionat de la primaria Babadagului. Cand am luat acest teren, in 2007, conditia era ca proiectul eolian sa fie finalizat in doi ani. Din cauza procesului foarte indelungat de avizare, lucrarile au durat mai mult, motiv pentru care am solicitat o prelungire a acestui termen. Consiliul local a aprobat cererea noastra, dar primarul nu a fost de acord si a dat in judecata decizia consiliului, chiar daca sunt toti din acelasi partid. Pana la solutionarea acestei probleme nu putem merge inainte. Proiectul este blocat", a explicat Roxana Flueras, legal advisor in cadrul Martifer.