400 de creditori cer 30 mil. euro de la reteaua intrata in insolventa SPAR

Autor: Mihaela Popescu 20.10.2009

Creditorii cer 30 mil. euro de la reteaua SPAR, primul mare retailer alimentar intrat in insolventa pe fondul declinului pietei. Fratii Cuc din Arad, proprietarii retailerului, au garantat cu businessul din distributie Astral Impex pentru o parte din creditele luate pentru supermarketuri, potrivit datelor de la administratorul judiciar.



Pe lista creditorilor retelei SPAR detinuta de fratii Ioan si Floare Cuc din Arad s-au inscris aproximativ 400 de companii, banci si institutii ale statului, care cer in total 136 mil. lei (32 mil. euro) de la retailer, potrivit datelor furnizate de administratorul judiciar al companiei.

SPAR, cu sediul in Arad, a intrat in insolventa in urma cu aproape trei luni, la cererea actionarilor.

Printre cei mai mari creditori se numara bancile Unicredit Tiriac Bank si ING, care au cerut fiecare aproximativ 8 mil. lei de la operatorul retelei pentru restantele acumulate. Lista creditorilor, trimisa catre ZF de mai multi furnizori ai SPAR, urmeaza sa fie depusa in varianta finala la Tribunalul Arad in luna decembrie, dupa ce vor fi solutionate contestatiile, iar la inceputul lui 2010 ar putea fi aprobat planul de reorganizare al retelei intrate in insolventa.

SPAR opereaza in acest moment 16 supermarketuri, dupa ce in septembrie a renuntat la patru spatii prin vanzarea francizei catre un investitor din Brasov.

Anul trecut operatorul SPAR a raportat o cifra de afaceri de 44 mil. euro.

Businessul din distributie este si el expus

Pe lista creditorilor se afla si compania Astral Impex, cel mai mare business al fratilor Cuc, cu o expunere de 40 mil. lei (9,3 mil. euro). Astral Impex este unul dintre cei mai mari distribuitori ai produselor Philip Morris si Kraft Foods in Romania, anul trecut acesta raportand o cifra de afaceri de 635,7 mil. lei (172,6 mil. euro), in crestere cu 13% fata de 2007. In acelasi interval, profitul net al companiei s-a redus la mai putin de jumatate, pana la valoarea de 1,3 mil. lei (0,35 mil. euro), conform datelor de la Ministerul de Finante.

"Astral Impex este garant pentru credite luate de operatorul SPAR de la banci si alti creditori. In procedura insolventei creditorii care au luat garantii pentru creditele date au de ales intre a se indrepta catre debitor sau catre garant", au explicat reprezentantii administratorului judiciar al SPAR SRL.

Actionarii SPAR si Astral Impex nu au transmis comentarii pe acest subiect pana la inchiderea editiei.

In septembrie, fratii Cuc au renuntat la patru magazine din Alba Iulia si Sfantu Gheorghe prin cedarea spatiilor si vanzarea francizei pentru brandul de retail SPAR catre un investitor din Brasov. Aceasta miscare a adus lichiditati in firma, pe langa cele realizate din activitatile curente ale retelei, insa cea mai simpla si mai rapida solutie in reorganizare este atragerea unui nou actionar in companie care sa poata face o infuzie de capital, au mai spus reprezentantii administratorului judiciar.

Cei doi actionari ai SPAR au deschis singuri procedura de reorganizare a retelei de supermarketuri in luna august, la mai putin de un an de la finalizarea fara rezultat a negocierilor de vanzare a retailerului catre un fond strain de investitii.

In a doua jumatate a lui 2008, fratii Cuc ajunsesera la negocieri avansate cu un fond strain de investitii, Argus Capital, pentru vanzarea unui pachet de 49% din reteaua SPAR, potrivit unor surse din piata citate in octombrie anul trecut de ZF. Reteaua fusese evaluata, conform aceleiasi surse, la 26 mil. euro, avand la acea data 17 magazine operationale. Criza financiara i-a determinat insa pe reprezentantii fondului de investitii sa renunte la planurile de achizitie a retelei SPAR, in decembrie 2008.

Iau in calcul cedarea mai multor magazine

Fratii Cuc nu au confirmat pana acum informatiile despre planurile de vanzare a retelei din 2008, insa la finele lui septembrie au anuntat ca sunt deschisi parteneriatelor cu alti investitori interesati sa intre in sistemul de franciza al SPAR. "Actualele magazine SPAR pot fi predate in franciza unor investitori care sunt interesati de franciza SPAR", au declarat pentru ZF actionarii retelei. Acestia au mai mentionat ca nu este exclusa extinderea retelei SPAR in urmatoarea perioada prin investitii proprii.

Ioan si Floare Cuc au cumparat licenta SPAR de la compania olandeza cu acelasi nume in 2005, ceea ce le permite acum sa vanda la randul lor altor investitori franciza pentru acest brand de retail.

Miza pe retail: 25-30 mil. euro

Primul magazin SPAR pe piata locala a fost deschis la jumatatea lui 2006, la Arad. Fratii Cuc au extins puternic reteaua pana in acest an, ajungand in mai putin de trei ani la 21 de magazine cu o suprafata totala de vanzare de peste 20.000 de metri patrati si afaceri de 44 mil. euro. Reteaua avea in 2007 un numar mediu de 717 angajati.

SPAR a fost insa printre primii retaileri alimentari de top care si-au diminuat suprafata de vanzare, pe o piata care continua sa se dezvolte, insa intr-un ritm mai lent in acest an.

Astfel, compania anunta la inceputul anului inchiderea singurului hipermarket din retea, la Targu-Mures, in care investise 3,6 mil. euro, la circa doi ani de la deschidere.

Investitiile actionarilor in dezvoltarea SPAR pot fi estimate la peste 25-30 mil. euro.

Operatorul local al SPAR este primul mare retailer alimentar intrat in insolventa de la declansarea crizei economice. In urma intrarii in insolventa, planul de reorganizare care ar putea readuce reteaua pe linia de plutire, gandit de catre actionari, are acum nevoie de votul celor aproximativ 400 de creditori pentru a putea fi implementat.