65.000 de euro pentru constructia de case din lemn

Autor: Adriana Rosoga 21.10.2009

Firma SBL Trading din Gheorghieni, judetul Harghita, care produce elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii si care anul trecut a inregistrat afaceri de peste 200.000 de euro, a amanat inceperea proiectului prin care urmeaza sa ia fonduri europene de peste 65.000 de euro pentru achizitionarea unui buldoexcavator si a unor utilaje pentru prelucrarea lemnului.

"Vrem sa realizam case de lemn la cheie, in special case de vacanta. In prezent, producem doar suprastructura din lemn, iar clientii monteaza casa cu alti constructori. Cu ajutorul utilajelor pe care vrem sa le achizitionam cu fonduri europene vom reusi sa trecem si pe montaj. Daca reusim sa oferim toate aceste servicii si produse, va rezulta o varianta mult mai ieftina pentru client", spune Bajcsi Istvan, administratorul SBL Trading.

Valoarea totala a proiectului "Extinderea activitatii firmei SBL Trading" si care a fost depus in cadrul proiectului "Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), axa "Investitii productive si pregatirea pentru competitia de piata a intreprinderilor, in special IMM", "Sprijin financiar de pana la 920.000 lei pentru investitii pentru IMM", este de peste 121.000 de euro. "In februarie anul acesta am semnat contractul, iar in urmatoarele patru luni de zile trebuia sa incepem implementarea. Am cerut o amanare a inceperii proiectului cu un an din cauza crizei economice si a problemelor de pe piata", explica Bajcsi Istvan.

In prezent, compania detine o hala de 500 mp care are o capacitate de productie medie de 150 de metri cubi lunar. "Vrem sa modernizam o a doua cladire de 500 de metri patrati unde vom aduce utilajele noi. In ceea ce priveste hala de productie lucram in prezent la o capacitate maxima de 50 de metri cubi pe zi de produs finit", spune Bajcsi Istvan. Un metru patrat construit pentru o casa din lemn costa in jur de 150-160 de euro. Peste jumatate din productia firmei merge catre export. "Exportam foarte mult catre Grecia sau Spania, piete unde cererea a scazut foarte mult. De aceea incercam sa ne reorientam catre alte tari, precum Suedia."

Compania are in prezent 13 angajati, in conditiile in care de la inceputul anului avea 18. "Cea mai mare problema cu proiectul nu este partea de cofinantare pe care o putem asigura din fonduri proprii, ci mentinerea numarului de angajati. Am prevazut in contract ca vom mentine cei 18 angajati, insa conditiile de pe piata nu ne permit momentan acest lucru. De aceea am preferat sa amanam inceperea proiectului si sa speram ca incepand cu anul viitor, piata isi va reveni si vom putea sa reangajam cei cinci oameni."

Cine ia banii:

Compania: SBL Trading, Gheorghieni, judetul Harghita

Obiect de activitate: productie elemente de dulgherie si tamplarie

Proiectul: "Extinderea activitatii firmei SBL Trading"

Valoarea totala a proiectului: 121.000 de euro

Suma pe care o primesc de la UE: 65.000 de euro

Cifra de afaceri in 2008: 200.000 de euro