BNR trece la controale neprogramate in banci

Autor: Liviu Chiru 20.10.2009

Daca se gasesc probleme, se poate ajunge si la inlocuirea conducatorilor.Banca Nationala este in plina campanie de inspectii la banci, facand "vizite" chiar si in afara planului, spune Nicolae Cinteza, seful Directiei de Supraveghere din BNR.

El spune ca, daca in urma controalelor BNR depisteaza nereguli aplica sanctiuni foarte dure, care pot ajunge pana la inlocuirea conducatorilor de banci.

"O astfel de schimbare deja s-a produs. Depinde de ce rezulta din controalele pe care le avem in curs, chiar in afara planului", a spus pentru ZF Nicolae Cinteza, cel care de peste un deceniu stie toate secretele bancilor.

Inspectorii BNR au inceput inca din vara o campanie extinsa de controale la bancile comerciale, potrivit datelor din piata. In general, aceste inspectii vizeaza respectarea normelor de prudenta in activitatea de creditare, dar si acuratetea cu care bancile fac raportari catre BNR. In functie de talia bancii, inspectiile pot dura de la cateva zile pana la cateva saptamani, inspectorii deruland verificari atat in sediile centrale, cat si in sucursalele din teritoriu. Cinteza spune ca cele mai recente date disponibile la nivelul sistemului bancar, din luna august, nu indica nicio problema.