CARTEA DE ISTORIE/ Din tara sarmelor ghimpate

Autor: Stelian Turlea 21.10.2009
Cicerone Ionitoiu
Memorii
Din tara sarmelor ghimpate
Editura Polirom
Prefata de Marius Oprea. Editie ingrijita de Cosmin Budeanca siAndrei Lascu. Volum aparut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania.

Cicerone Ionitoiu este poate cel mai cunoscut dintre supravietuitorii Gulagului romanesc, condamnat pentru ca a facut parte din conducerea organizatiei de tineret a Partidului National Taranesc. S-a nascut in 1924, a urmat Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti, a aderat la tineretul taranist, dar a fost arestat inca din 1945. Dupa ce a iesit din inchisoare, a fost permanent supravegheat de Securitate, iar in 1970 s-a mutat in Bucuresti. Dupa ce Romania a semnat, in 1975, Actul final de la Helsinki, a inceput sa faca o serie de memorii, aratand persecutiile la care a fost supus si cerand sa fie repus in drepturi sau sa i se permita sa plece din tara. In 1979 a plecat in Occident, stabilindu-se in Franta, de unde a continuat sa-si ajute tovarasii de suferinta. Beneficiind de o impresionanta documentatie (date adunase in legatura cu aproape 150.000 de victime ale regimului comunist), a publicat mai multe volume de referinta: Victimele terorii comuniste. Arestati, torturati, intemnitati, inchisi (10 vol.), Morminte fara cruce (3 vol.) si Martiri si marturisitori ai bisericii din Romania (2 vol.).
Volumul de fata este primul dintr-o serie de trei. Acest prim volum se opreste la plecarea din Romania, in 1979. "Am facut parte dintr-o generatie framantata ce spera ca viata sa-si urmeze cursul intr-o atmosfera de intelegere, in care problemele sa se rezolve la lumina zilei, cu prevalenta bienlui asupra raului, intr-un cadru in care adevarul si dreptatea sa fie scopul vietii pamantesti. Dar raii au deturnat idealurile intr-o confruntare mondiala ce a rasturnat valorile adevarate intr-un haos din care s-a iesit cu greu, nu numai prin varsari de sange si schilodirea oamenilor, dar si cu amputarea idealurilor perene ce ne conduc popoarele pe drumul infloririi in toate sectoarele vietii."
"Cicerone Ionitoiu a stat in inchisoare mai bine de un deceniu si s-a aflat sub supravegherea Securitatii aproape intreaga viata, pentru ca a crezut in democratie, in valorile sale, in opozitie cu regimul comunist. In 1989 comunismul s-a prabusit, oferindu-le lui si celor de seama si din generatia sa dreptatea istorica de a putea fi socotiti, in raport cu comunistii si securistii care i-au inchis si torturat, cei neinvinsi." (Marius Oprea)
Volumul cuprinde si un substantial numar de pagini de fotografii si documente.

STELIAN TURLEA (n. 1946) a urmat studii de filologie (1968) si filosofie (1976), la Bucuresti, a fost aproape trei decenii redactor de politica externa la revista "Lumea", a condus, dupa 1989, revistele "Lumea", "Zig-Zag", apoi ziarul "Meridian", dupa care a lucrat in televiziune, ca sef al departamentului de stiri al Antenei 1. Din 1996 lucreaza la PRO TV, din 2000 este si editor senior al Ziarului de Duminica. Este autorul a zece carti de publicistica, zece romane, opt carti pentru copii si doua traduceri. A ingrijit trei albume. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii (2003), Premiul Asociatiei Editorilor din Romania (AER) pentru literatura pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (2007). A fost nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii in 2000 si Premiul AER pentru roman in 2003.