Brokerii arunca in lupta pe retail platforme online pe extern

Autor: Adrian Cojocar 21.10.2009

KBC Securities, liderul caselor de brokeraj de pe Bursa din ultimii ani, si grecii de la Alpha Finance au lansat recent platforme de tranzactionare online prin care clientii romani pot tranzactiona actiuni si alte instrumente financiare de pe mai mult de 20 de burse din Europa, America si Asia.

In ultima perioada, tot mai multi intermediari de pe piata au oferit clientilor servicii de tranzactionare "online", insa putine ofera inca posibilitatea de a tranzactiona online pe pietele externe.

Lansarea acestor noi servicii pentru clientii romani vine intr-o perioada in care veniturile intermediarilor de pe Bursa s-au redus drastic ca urmare a scaderii preturilor de pe piata si interesului mare pentru astfel de servicii.

Interesul institutionalilor straini pentru Bursa, care sunt principalii clienti ai marilor case de brokeraj de pe piata, s-a redus semnificativ, fapt ce ii determina pe brokeri sa atace mai agresiv piata de retail.

"Suntem convinsi ca segmentul de retail din Romania are inca potential pentru uTrade. Succesul aplicatiei este garantat de faptul ca aceasta a fost special adaptata particularitatilor pietei de capital romanesti", spune Sorin Apostol, directorul general al KBC Securities Romania.

Reprezentantii grupului belgian spun ca la intrarea pe piata li s-a parut mai oportun sa se concentreze pe partea de corporate si ca unul dintre motivele lansarii platformei in Romania a fost concurenta mare, care arata ca piata a atins un anumit nivel de maturitate.

"KBC mai ofera tranzactionare online pe extern si in Polonia si Belgia, unde are circa 25.000 de utilizatori. Platforma ofera posibilitatea conversiei sumelor de bani dintr-o moneda in alta la un comision accesibil si calculeaza sumele la cursul din acea zi", a precizat Alexandru Ioan, director de tranzactionare online la KBC Securities.

Grecii de la Alpha Finance Romania spun ca activitatea firmei de pe pietele externe prin platforma Alpha Cosmos Trade ar putea ajunge sa fie mai importanta decat rulajul pe care-l fac in prezent pe Bursa.

"Clientii sunt foarte interesati de astfel de servicii si cauta diversificare si totodata accesibilitate larga pentru a nu se limita la cateva actiuni mai importante care se pot tranzactiona pe Bursa. Prin intermediul platformei noastre se pot tranzactiona peste 20.000 de actiuni de pe cele mai importante piete din lume. Cred ca in viitorul apropiat Alpha Finance va intermedia tranzactii mai mari pe extern decat pe Bursa", a declarat Stylianos Bairaktaris, directorul general al Alpha Finance Romania.

KBC Securities, cel mai mare broker de pe Bursa in 2007 si 2008, a picat pana pe locul al treilea in topul intermediarilor dupa primele 10 luni ale anului, cu tranzactii de 692 mil. lei. Prezenta mai scazuta a strainilor la tranzactionare a facut ca in primele noua luni clientii mici sa acopere o pondere de trei ori mai mare decat in anii precedenti, contribuind cu 36% la rulajul firmei de brokeraj.

Alpha Finance a intermediat in primele 10 luni tranzactii pe Bursa de 71,7 mil. lei, care o plaseaza intre primele 30 de case de pe piata.

KBC Securities practica un comision cuprins intre 0,5% si 0,8% pentru tranzactionarea pe pietele externe si impun un comision minim pe tranzactie de 20 de euro pana la 50 de euro, in functie de locatie.

Grecii de la Alpha Finance au un comision de 0,8% pe tranzactie si n-au comisioane fixe, iar ambele case de brokeraj nu impun sume minime pentru deschiderea unui cont online, valoarea achizitiilor de titluri pe pietele externe fiind limitata doar de valoarea actiunilor respective.