DOCUMENTAR/ Galeristi români pe scena internationala

Autor: Raluca Bratu 22.10.2009

Fara indoiala, evenimentul-vedeta de pe scena expozitionala bucuresteana a ultimei perioade este retrospectiva Horia Damian, organizata in incinta Muzeului National de Arta Contemporana. Sprijinita de eforturile domnilor Theodor Baconsky, ambasadorul Romaniei in Franta, si Mihai Oroveanu, directorul MNAC, si bucurandu-se de calduroasa sustinere a doamnei Hortense Damiron, partenera de viata a artistului, expozitia bucuresteana a fost realizata de galeria pariziana Artiliad (Marche Dauphine, Avenue des Rosiers) a romanilor Elena si Gruia Florut. Acest aspect ne-a starnit curiozitatea si ne-a determinat sa facem un tur de orizont al galeriilor de prestigiu pe care romanii le-au deschis peste hotarele tarii.



Personalitatea reprezentantilor artei contemporane românesti s-a impus si peste hotare. Artistii români sunt acum creatori si promotori de arta contemporana româneasca, arta care incepe sa se incadreze firesc in peisajul international. Arta contemporana româneasca a ajuns sa fie cunoscuta si apreciata prin intermediul unor galerii infiintate de români in strainatate.
Un lucru remarcabil este ceea ce s-a intâmplat cu Galeria Plan-B din Cluj, o galerie româneasca care câstiga spatiu, la propriu, in afara. Galeria Plan-B are o filiala la Berlin. De ce Berlin? Artist si curator al expozitiilor, atât la Cluj cât si la Berlin, Mihai Pop spune ca: "Berlinul este ieftin. In plus, este un oras perfect pentru cineva care inca se construieste pe sine. Te dezvolti in partea in care gasesti resurse, sens si o energie buna a locului. Berlinul este inca un loc care ne poate integra". Galeria Plan-B Berlin a fost deschisa cu sprijinul Institutului Cultural Român "Titu Maiorescu" la 5 septembrie 2008, la trei ani dupa infiintarea celei clujene, cu expozitia intitulata "Berlin show#1". Scopul acestei galerii este de a promova artistii clujeni in mediul berlinez: Cristi Pogaceanu, M. Cantor, Adam Ghenie, Serban Savu, la care s-a alaturat artistul de origine iraniana Navid Nuur. Galeria clujeana a fost infiintata de artistul multimedia Mihai Pop si pictorul Adrian Ghenie. Nascuta intr-un spatiu restrâns la inceput, a avut un drum bine stability, functionând ca centru de productie si de promovare a artei contemporane românesti, focalizat pe ultimii 40 de ani. Coincidenta sau nu este spatiul celor doua galerii surori: ambele isi desfasoara activitatea in fabrici dezafectate: la Cluj intr-o fosta fabrica de pensule si la Berlin intr-o fosta cladire industriala, care are o suprafata de 260 mp pe strada Heidestrasse 50.
Tot in Germania, gasim o galerie cu nume romanesc: "Emilia Suciu", infiintata in 1988, in Karlsruhe. Spatiul galeriei masoara 200 mp. Aici sunt organizate câte 5-6 expozitii de arta contemporana pe an. Directorul galeriei, Emilia Suciu, originara din Transilvania, promoveaza arta romaneasca contemporana. A colectionat lucrari ale artistilor români, reusind sa alcatuiasca o colectie de arta romaneasca intitulata "Picturi din Romania secolului XX". Respectiva colectie de arta româneasca a debutat la Galeria Suciu in decembrie 2002 si este planificata ca expozitie itineranta, urmand sa fie expusa in muzee si institutii culturale din toata Europa. Colectia este insotita de un vast catalog.
Un alt colt din Europa in care românii si artisti români au reusit, este Italia. Orasul Torino a adoptat si el o galerie "româneasca", creata de artista Mariana Papara. Aceasta inaugureaza in anul 2006, pe 23 noiembrie, Galeria Aripa. "Numele galeriei - spune artista - Associatione-Galerie-Scuole de Arte - Aripa, este de fapt un joc de cuvinte, un acronim: in româna aripa, in italiana ala. Este un nume pe care l-am ales in dorinta de a oglindi ceea ce vreau pentru lucrul meu si artistii care care expun aici, gasirea unei forte de protectie creatoare." La Galeria Aripa se se expun atât lucrari ale artistilor români cât si cele al artistilor italieni. Expozitiile prezentate la Aripa vor veni si in Bucuresti la Galeria Apollo, cu scopul realizarii de schimburi culturale.
Prezenta culturala româneasca se face simtita si pe continentul american, inca de la jumatatea secolului XX, prin Ileana Soneband, una dintre cele mai importante sustinatoare ale pop-art-ului si minimalismului american din anii '60 pâna la sfârsitul secolului. S-a nascut in Romania, la Bucuresti, pe 28 octombrie 1914, in familia unui industrias evreu - Schapira. De tânara a fost interesata de arta si educata in acest sens de mama ei. Se casatoreste cu Leo Castell impreuna cu care va deschide o galerie la Paris in 1939 si apoi una la New York, in Manhattan, in 1959. Alaturi de cel de-al doilea sot, Michel Soneband, deschide o galerie de arta la Paris, pe Quai des Grands-Augustins. Este principala responsabila pentru legitimarea artei americane in Europa. Criticul de arta italian Manuela Gandini a scris de curând un volum dedicat vietii si carierii artistice a "reginei artei", asa cum a fost numita Ileana Soneband. Detinatoare a unora dintre cele mai importante galerii din New York, Ileana Soneband este considerata si cel mai important dealer de arta contemporana din ultimii 40 de ani.
Tot in America intâlnim o alta galerie cu nume romanesc, de data asta in Los Angeles - California, Mihai Nicodim Gallery fosta Kontainer Gallery. Dealer de arta contemporana, care comercializeaza pe piata americana opere ale artistilor români, Mihai Nicodim a terminat Facultatea de Arta din Bucuresti in anii '80 si a fost trimis la Stuttgart pentru o expozitie. "Când am ajuns acolo am avut un soc cultural. Acum pânza mea este galeria" spune artistul, marturisind ca nu a mai pus mâna pe creion. Datorita lui, arta contemporana româneasca a ajuns sa fie expusa in galerii din intreaga lume, cumparata de muzee ca MOMA. In 2009, galeria lui Nicodim va participa la Art Bassel-Miami.
Participare artistica româneasca intâlnim si la New York. Silviu Oravitan s-a nascut in 1941 la Ciclova Montana, Caras Severin si a fost director al Galeriei "Pro Arte" din Lugoj, si laureat al Ordinului National de Merit in Grad de Cavaler. Sergiu Celibidache spunea ca: "Oravitan este cel mai român dintre noi toti, inclusiv eu. Este cel mai român dintre toti cei pe care ii cunosc." Paul Barba Neagra - "In vartejul creatiei sale, pictorul Silviu Oravitan uita de el insusi, convertind originalitatea in originar. Actul creator devine astfel un act ritual, amintind adevarurile eterne relevate lumii prin Geneza si Pentateuc."
Initial, formarea galeriei din New York a inceput "printr-o aventura personala" spune artistul. In SUA, artistul a intâlnit o familie de români, chiar lugojeni, familia Cocioaba, care a contribuit la infiintarea galeriei. Referindu-se la aceasta intâlnire artistul spunea "Nimic nu e intâmplator".
Lombard-Freid din New York este un alt loc unde intâlnim români. Directorul acestei galerii este Cristian Alexa, un artist român care activeaza in America. Pe simeza de la Lombard-Freid ii gasim pe Dan Perjovschi, Mona Vatamanu si Florin Tudor.
Tot la New York se afla si Galeria Slag. Proprietara galeriei, Irina Protopopescu, spune ca scopul acestei galerii este promovarea artei est-europene emergente. Pâna acum Galeria Slag a deschis cu succes expozitiile personale ale lui DumitruGorzo si Mircea Suciu.
Liantul tuturor acestor galerii sunt artisti români ale caror lucrari sunt prezente in toate aceste locatii, tineri artisti care au reusit sa se impuna pe piata internationala: Mircea Cantor, Adrian Ghenie, Ciprian Muresan, Serban Savu, Victor Man. Cel mai bine vândut artist din România este Adrian Ghenie.