Actionarii producatorului de inghetata Top Gel au renuntat la fonduri europene de 2 mil. euro

Autor: Mihaela Popescu 22.10.2009

Top Gel, al doilea mare producator roman de inghetata, detinut de doi oameni de afaceri din Craiova, a renuntat la proiectul de dezvoltare a fabricii de langa Craiova, dupa ce in luna mai obtinuse finantare de 2 mil. euro de la UE prin fonduri structurale.

Proiectul urma sa permita companiei intrarea pe un segment complementar inghetatei prin lansarea unor categorii noi de produse.

Compania, controlata de Petre Popa si Robert Iriza, a raportat anul trecut vanzari de 15 mil. euro, pe o piata estimata la 100-120 mil. euro la nivelul lui 2008.

"Am decis sa renuntam la proiectul finantat de UE, avand in vedere greutatile birocratice legate de desfasurarea acestuia si perspectivele negative ale economiei mondiale", a afirmat Adriean Asan, directorul general al Top Gel.

Actionarii companiei spuneau in urma cu trei luni ca iau in calcul renuntarea la proiectul finantat de UE din cauza faptului ca piata nu mai este pregatita pentru lansarile de produse planificate initial, in faza pregatirii documentatiei pentru accesarea fondurilor structurale.

Petre Popa a precizat ca dosarul pentru accesarea banilor de la UE fusese pregatit in prima jumatate a anului 2007.

Fabrica Top Gel din comuna Carcea (judetul Dolj) a fost deschisa in anul 2007, in urma unor investitii totale de 10 milioane de euro, si poate produce zilnic 100 de tone de inghetata. In sezonul 2009, compania a lucrat la jumatate din capacitate.

"Pe piata inghetatei s-au resimtit efectele crizei economice in special la nivelul retailului. In acest an s-a cumparat probabil mai multa inghetata decat in 2008, dar la preturi mai mici", a mai spus Asan. El a precizat ca Top Gel a inregistrat vanzari de circa 15 mil. euro in acest an in perioada mai-septembrie, in crestere cu 15% fata de intervalul similar din 2008.

Directorul companiei estimeaza cota Top Gel la 18-19% din volumul total de vanzari realizate in Romania.

La nivelul pietei, peste 80% din vanzarile de inghetata dintr-un an sunt realizate in sezon, in intervalul mai-septembrie.

Compania a fost infiintata in 1994, iar actionarii acesteia estimeaza ca investitiile totale in Top Gel au ajuns pana in prezent la 30 mil. euro. Producatorul are 16 depozite si puncte de lucru, circa 200 de autoturisme pentru transportul inghetatei si 21.000 de lazi frigorifice pe care le distribuie in comert.

Odata cu inaugurarea unitatii din Carcea, in anul 2007, vechea fabrica a companiei din Craiova a fost inchisa.

Iriza si Popa iau inca in calcul investitii in intrarea Top Gel pe alte segmente din industria alimentara, pentru a reduce sezonalitatea businessului.

Piata locala a inghetatei, estimata la 120-140 mil. euro la nivelul lui 2009, este dominata inca de companii detinute de antreprenori romani, cele mai mari fiind Betty Ice, Alpin, Top Gel, Kubo Ice Cream si Antarctica.

In acest an si-a facut intrarea pe piata cel mai mare producator mondial, Algida, detinut de Unilever. Algida a atacat piata cu brandurile din portofoliul international, dar a mizat si pe marci locale prin achizitia inghetatei Napoca de la Friesland Foods.

Un alt brand international care si-a creat vizibilitate pe piata in acest an este Milka, din portofoliul companiei americane Kraft Foods. Kraft a intrat insa indirect pe piata de profil din Romania, printr-un parteneriat cu producatorul bulgar Darko.