Cel mai profitabil business din Romania: Universitatea Spiru Haret a castigat 50 mil. euro, anul trecut avand marja de profit de 48%

Autor: Alina Pahoncia 22.10.2009

Universitatea privata Spiru Haret, care scolarizeaza 300.000 de studenti, a inregistrat o marja de profit de 48% in 2008.



Spiru Haret, cea mai mare universitate de pe piata locala, care a fost implicata recent in cel mai puternic scandal din invatamantul romanesc al ultimilor ani, a raportat in 2008 un excedent de 178 mil. lei (48,5 mil. euro) la venituri de 373 mil. lei (101,5 mil. euro), arata datele de pe site-ul Ministerului de Finante.

Anul trecut, veniturile universitatii private au urcat cu 50% comparativ cu exercitiul financiar din 2007, in timp ce excedentul raportat de universitatea privata a crescut cu aproape 60%. Excedentul reprezinta diferenta intre veniturile realizate si cheltuielile inregistrate si poate fi asimilat profitului obtinut de companii. Cheltuielile universitatii s-au ridicat la 53 mil. euro, ceea ce inseamna ca la finalul anului Spiru a ramas cu 48,5 mil. euro in conturi.

Gheorghe Bondrea, presedinte si rector al Universitatii Spiru Haret, este astfel cel mai profitabil manager din Romania, in conditiile in care nicio companie privata mare nu a avut marje de profit atat de mari anul trecut.

Niciuna din companiile din top 100 in functie de cifra de afaceri nu a raportat o marja de profit mai mare de 44% in 2008, aceasta fiind atinsa doar de producatorul de ciment Lafarge.

Spiru Haret este cea mai mare si cea mai bogata universitate de pe piata locala din punctul de vedere al veniturilor si a devenit cunoscuta in acest an dupa ce fostul ministru al educatiei, Ecaterina Andronescu, a scos in afara cadrului legal institutia, ca urmare a lipsei acreditarilor pentru anumite specializari.