Interviu - Ambasadorul Austriei: Privatizarile au adus Romaniei o dezvoltare sporita

Autor: Roxana Petrescu 25.10.2009

Companiile austriece au reusit ca in doar cativa ani sa devina cei mai importanti jucatori pe piete strategice locale cum ar fi bancile sau petrolul si gazele. Care este misterul din spatele acestei cuceriri austriece a economiei nationale si cum a reusit o tara de doua ori mai mica decat Romania sa-si asigure pozitia de lider in domenii vitale locale?



"Imediat dupa caderea Cortinei de Fier, economia austriaca s-a angajat in noile piete din Europa Centrala si de Est. Investitiile, care de la inceput au avut mult succes, s-au concentrat mai intai asupra statelor vecine Austriei, Cehoslovacia de atunci, Ungaria, Slovenia, mai tarziu si Polonia. Din anul 2000 au inceput investitiile firmelor austriece si in Romania si Bulgaria, state care intre timp au aderat la Uniunea Europeana. Experienta pe care aceste firme au dobandit-o pe primele piete din Europa Centrala si de Est s-a dovedit a fi foarte benefica", spune Martin Eichtinger, ambasadorul Austriei la Bucuresti.

Dincolo de experinta acumulata in tarile vecine Austriei, care s-a dovedit de mare ajutor in ceea ce priveste piata locala, a mai contat un lucru pentru succesul austriac: profilul investitorului pentru ca in lupta pentru cucerirea domeniilor cheie din Romania au participat si alti adversari redutabili.

"Contactele mele din Romania imi confirma ca firmele austriece sunt apreciate si cautate pentru seriozitate, salariile bune si pentru formarea profesionala buna pe care le ofera colaboratorilor lor", este de parere Eichtinger.

Companiile austriece au reusit in ultimii ani sa cumpere pachete majoritare la toate companiile lideri de piata din Romania prin intermediul proceselor de privatizare. Printre cele mai mari companii care sunt controlate acum de austrieci se numara Petrom, cea mai mare companie locala, si Banca Comerciala Romana, cea mai mare banca din sistem.

Eichtinger este de parere ca privatizarile care au avut loc in Romania in ultimii ani au trasformat mari intreprinderi de stat in companii profitabile care au avut numai de castigat prin transferul de know-how.

"Decizia Guvernului Romaniei, mai ales incepand cu anul 2000, de a accelera privatizarile a adus Romaniei o dezvoltare sporita, pe care aceasta nu ar fi putut-o atinge singura", este de parere Eichtinger.

Dincolo de extinderea prin privatizari, austriecii s-au impus si in domenii precum industria mobilei, sectorul auto, imobiliare si constructii.

"Conform calculelor noastre, investitiile austriece incepand cu anul 1990 insumeaza in jur de 12 mld. euro. Acest lucru face din Austria cel mai mare investitor strain in Romania. In total exista 5400 de firme romanesti cu participare austriaca, nu avem insa date exacte privind cifrele lor de afaceri", spune ambasadorul.

Criza trece, firmele austriece raman

Eichtinger spune ca actuala situatie economica si-a pus amprenta si asupra firmelor austriece, in special asupra celor active pe piata imobiliara si pe cea de constructii. Cu toate acestea, interesul pentru piata locala se mentine.

"In principiu, firmele austriece sunt hotarate sa isi continue marele angajament pe pietele din Romania. Ele au venit in Romania pentru a fi active pe durata lunga. Ele recunosc potentialul mare al pietei romanesti si anticipeaza, odata cu incheierea crizei, o revenire rapida la o crestere economica peste media europeana", spune Eichtinger.

Ambasadorul este de parere ca iesirea din criza va fi adusa de accelerarea dezvoltarii infrastructurii concomitent cu continuarea investitiilor in educatie si cercetare.

"Pe de o parte ar trebui numite (ca strategii anticriza - n.r.) masurile de stimulare conjuncturala, cum ar fi o accelerare a dezvoltarii infrastructurii, folosind toate mijloacele din fondurile structurale. Investitiile in infrastructura rurala, in industria de prelucrare a alimentelor si in agricultura romaneasca ar avea si ele un efect de stimulare si ar micsora si importurile de alimente de care are nevoie Romania. Pe termen mediu ar trebui continuate investitiile in educatie, cercetare si dezvoltare pentru a spori viitorul potential al economiei romanesti", spune Eichtinger.

Revenirea economiei locale va avea loc in decursul celei de-a doua jumatati a anului viitor, asa cum indica majoritatea analizelor.

"Parerile sunt divergente asupra faptului cat de repede va putea Romania atinge rata de dezvoltare mare pe care a avut-o in anii de dinaintea crizei. In punctul acesta sunt optimist si cred ca sunt sanse pentru o revenire rapida. In favoarea acestui lucru pot fi amintite nevoia de recuperare pe care Romania o are in multe domenii, precum si interesul investitorilor straini, care in principiu exista si in continuare", adauga Eichtinger.

Ambasadorul spune totodata ca actuala situatie politica de dinaintea alegerilor prezidentiale nu are vreun impact asupra planurilor de expansiune ale companiilor austriece, ci mai degraba, acest tempo redus este cauzat mai ales de criza economica.

Energia, domeniu cheie de investitii

Unul dintre domeniile-cheie in care se vor concentra si in continuare investitiile austriece va fi energia, acolo unde singurul producator national de petrol si gaze, Petrom, este controlat din 2004 de catre grupul petrolier OMV. Sosirea OMV in actionariatul Petrom a produs o schimbare radicala in companie, aceasta trecand de la pierderile de 240 de milioane de euro pe care le avea in anul privatizarii la profituri de sute de milioane de euro generate mai ales prin intermediul miliardelor de euro pe care austriecii le-au adus in companie. Mai mult, Petrom va deveni si producator de energie electrica, avand acum in dezvoltare o centrala de 860 MW, mai mare decat un reactor de la Cernavoda, pe platforma rafinariei de la Brazi.

"Domeniul energiei este intr-adevar un domeniu-cheie pentru investitorii austrieci. Acest fapt vizeaza nu numai domeniul petrolului si al gazului, ci si investitii in domeniul energiei regenerabile cum ar fi energia eoliana, hidroenergia si cea pe baza de biomasa. In acelasi timp firme austriece sunt si producatori si furnizori importanti de echipament pentru firmele care activeaza in acest domeniu".

Potrivit ambasadorului, pentru domeniul energiei regenerabile va fi nevoie de legi adecvate care sa completeze actuala legislatie pentru a oferi siguranta investitorilor.

"Guvernul Romaniei a recunoscut definitiv importanta mare pe care o are sectorul energiei regenerabile pentru viitorul energiei in Romania. Acest domeniu ar trebui sa aiba importanta prioritara si pentru viitoarea munca guvernamentala", a conchis Eichtinger.

Sfaturi de ambasador pentruiesirea din criza