Austriecii domina asigurarile prin opt companii care controleaza 37% din piata

Autor: Angela Placinta 25.10.2009

Austriecii domina piata asigurarilor, cu o cota de aproape 37% si nu mai putin de opt companii din cele circa 40 cate are toata piata, printre care se numara cei mai mari jucatori din domeniu.

Incet-incet, prin achizitii spectaculoase, grupurile austriece si-au construit o pozitie puternica in industria asigurarilor. De altfel, liderul pietei locale este grupul austriac Vienna Insurance, care detine cinci companii de asigurari: Omniasig, Asirom, BCR Asigurari, BCR Asigurari de Viata si Omniasig Life. Grupul a pompat zeci de milioane de euro in aceste companii, avand in vedere ca pe piata locala asiguratorii mai mult pierd decat castiga, din cauza daunelor mari si a preturilor care sunt mai mici decat cele din state europene mai dezvoltate.

Vienna Insurance controleaza aproape 30% din piata asigurarilor, dupa ce a inceput sa cumpere companii in 2000. Cea mai recenta achizitie a fost divizia de asigurari a BCR (BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata), pe care a preluat-o anul trecut in cadrul unei tranzactii de 244 de milioane de euro. Tot anul trecut Vienna Insurance a vandut una din companiile sale, Unita, catre grupul austriac Uniqa. Dupa vanzare, compania si-a schimbat numele in Uniqa Asigurari.

Uniqa este al doilea mare grup austriac de pe piata locala, compania sa, specializata pe asigurari generale, numarandu-se printre primii zece jucatori de pe piata, cu afaceri de 138 milioane de euro in 2008.

In perioada urmatoare Uniqa va lansa pe piata si o societate de asigurari de viata. Firma Agras, pe care grupul austriac a preluat-o odata cu Unita si care de mai mult de o jumatate de an a oprit vanzarea de asigurari, isi va schimba obiectul de activitate, urmand sa fie transformata in Uniqa Asigurari de Viata.

Initial, Agras vindea asigurari agricole, apoi a inceput sa vanda si alte tipuri de polite, insa actionarii au decis incetarea activitatii.

Uniqa mai detine 27% din Astra Asigurari, in prezent a treia companie din piata asigurarilor generale, care il are drept actionar majoritar pe omul de afaceri Dan Adamescu (70% din actiuni). Uniqa a preluat aceste actiuni in 2005 si avea planuri mari cu Astra, intentionand sa cumpere intreaga companie, insa intre timp s-a razgandit, deoarece nu a ajuns la o intelegere cu actionarul majoritar, si a cumparat, in schimb, Unita.

Al treilea grup austriac dupa volumul afacerilor pe piata locala este Grawe (Grazer Versicherung), care detine o companie de asigurari de viata cu afaceri de 23,5 milioane de euro in 2008.