Nu vom vedea variatii importante nici dupa rezultatele financiare

Autor: Rares Jitianu 25.10.2009

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de tranzactionare de vineri in crestere, recuperand astfel o parte din corectiile consemnate miercuri si joi.

BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata, mai putin cele cinci societati de investitii financiare, a inchis sedinta de vineri in crestere cu 0,76%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, a crescut la randul sau cu 0,8%. SIF-urile au consemnat vineri unele dintre cele mai importante avansuri din piata, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, crescand cu 1,1%.

La nivelul intregii saptamani, BET s-a apreciat usor, cu 0,6%, indicele BET-C a scazut cu circa 0,4%, in vreme ce indicele BET-FI s-a corectat cu aproximativ 0,5%.

"Nu pot spune ca vineri ne-am corelat cu cineva, ci ca investitorii au simtit nevoia sa cumpere. In orice caz, vanzatorii asteapta in continuare, nimeni nu vinde mult, agresiv, pentru ca situatia politica din tara nu este clara. Poate se mai clarifica putin saptamana aceasta", spune Octavian Dragolea, broker la IFB Finwest.

Lichiditatea din piata s-a mentinut in continuare scazuta, Bursa de Valori inregistrand tranzactii cu actiuni in valoare de 11,6 mil. lei (2,7 mil. euro), in vreme ce piata RASDAQ a consemnat un rulaj total de 2,3 mil. lei (0,5 mil. euro). Investitorii si-au indreptat in sedinta de vineri atentia si catre instrumentele financiare cu venit fix, tranzactiile cu titluri de stat atragand circa 3,1 mil. lei (0,7 mil. euro).

SIF Oltenia (SIF5) si-a mentinut vineri statutul de cea mai lichida companie de la Bursa, in conditiile in care tranzactiile cu titlurile societatii au inregistrat un rulaj de 2,6 mil. lei (0,6 mil. euro). Pe locul al doilea in topul rulajelor din piata s-au plasat actiunile Petrom (SNP), cu o lichiditate de 2,2 mil. lei (0,5 mil. euro), in vreme ce actiunile BRD SocGen (BRD) au consemnat al treilea rulaj, in valoare de 1,4 mil. lei (0,3 mil. euro). Companiile listate la Bursa de Valori vor incepe sa publice rezultatele financiare in aceasta saptamana. Prima companie care va raporta rezultatele pentru al treilea trimestru este Aerostar Bacau (ARS), societatea urmand sa transmita datele catre Bursa de Valori marti. Cele mai multe rezultate financiare vor veni insa vineri, atunci cand companii precum Erste Bank (EBS), Socep Constanta (SOCP), Turbomecanica (TBM) sau Banca Transilvania (TLV) sunt programate sa publice rapoartele trimestriale.

"Nu vad o saptamana agitata in continuare. Rezultatele financiare nu pot fi nemaipomenite, poate doar cateva societati sa raporteze rezultete bunicele, insa nu ceva spectaculos. Evolutia companiilor va depinde de rezultate insa nu vom vedea variatii importante. In orice caz, piata va continua sa depinda de evolutia burselor externe", spune Dragolea.

In Europa, principalii indici bursieri au inregistrat evolutii contrare. Astfel, indicele francez CAC-40 a scazut vineri cu 0,3%, in Germania indicele DAX s-a depreciat cu aproape 0,4%, in vreme ce in Austria si in Marea Britanie indicii ATX si FTSE 100 au avansat cu 0,4%, respectiv cu 0,7%. In Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a inchis sedinta de vineri in scadere cu aproape 1,1%.

De urmarit saptamana aceasta